Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: “Ако дође до агресије са Запада, напашћемо НАТО”

Русија је забринута због напора НАТО-а да промени војнополитичку ситуацију на евроатлантском подручју, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и посебно упозорио на повећање војног присуства и инфраструктуре који се граниче са Русијом, укључујући стварање европског сегмента америчке глобалне противракетне одбране.

Међутим, поручио је Лавров, Русија је у стању да одбрани свој суверенитет и безбедност при било каквом развоју догађаја са Северноатлантском алијансом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Виктор Мураховски, уредник часописа „Арсенал отаџбине“, у разговору за Спутњик подсећа да је НАТО формирао снаге за брзо реаговање које броје око 40.000 војника, а у саставу тих снага постоје јединице за најбрже реаговање са око 20.000 људи.

„Осим тога, Алијанса оперативно припрема сву неопходну инфраструктуру у Источној Европи — аеродроме, луке, железничке станице, складишта наоружања и горива. За размештање тих двадесет хиљада војника надомак руских граница потребно је 48 сати, а за размештање снага за брзо реаговање неопходно је 3-4 дана. Гледано глобално, капацитет те инфраструктуре је између 120 и 150 хиљада војника НАТО-а у балтичким земљама и између 70 и 80 хиљада у Пољској“, наводи Мураховски.

Он истиче да Русија пажљиво прати ситуацију, али сматра да западни стратешки правац није приоритет када је реч о потенцијалним војним претњама.

„Зато нове врсте наоружања пре свега добијају Црвена флота, јединице на југозападном и централноазијском правцу. На југозападном правцу због агресивног понашања режима у Кијеву и противтерористичке операције у Сирији. На централноазијском правцу због чињенице да је ситуација у Авганистану и даље веома напета, без обзира на вишегодишње присуство НАТО-а и САД“, објашњава војни експерт.

Русија је, према његовим речима, формирала и нове јединице у Западном војном округу, али тек након што је НАТО почео да повец́ава присуство у Источној Европи.

„Ту пре свега мислим на Прву гардијску тенковску армију и моторизовану дивизију у Смољенској области. Скоро све руске ракетне бригаде опремљене су најновијим системима ’Искандер М‘. Изузетак је бригада у саставу 11. Корпуса копнене војске, која се налази ’на првој линији‘, у Калињинграду.“

Она и даље користи совјетски ракетни систем „Тачка У“, прецизира Мураховски. Русија не формира офанзивне групе на западном стратешком правцу, док НАТО не само да припрема неопходну инфраструктуру, већ и јача ваздушне патроле изнад Естоније и Литваније. Мураховски у том контексту упозорава да је авионима НАТО-а потребно свега 15 минута да стигну до Санкт Петербурга.

„Русија предузима одбрамбене мере, јача ПВО и ако дође до агресије из западног правца, руске снаге ће напасти објекте инфраструктуре и јединице НАТО-а“, упозорава руски војни експерт.
Иначе, у склопу јачања борбене готовости на полигонима у Белорусији и Русији од 14. до 20 септембра биће одржане руско-белоруске стратешке командно-штабне вежбе „Запад 2017“ на којима ће учествовати око 12.700 војника. Како је најављено, планирано је учешће 7.200 војника Оружаних снага Белорусије, 5.500 припадника Оружаних снага Русије (од тога на територији Белорусије око 3.000), 370 јединица оклопно-механизоване технике, 150 јединица артиљерије и вишецевних ракетних бацача и више од 40 авиона и хеликоптера

 

Извор: rs.sputniknews.com