Издвајамо Србија

УПОЗОРЕЊЕ ВОЗАЧИМА! ОД ПОНЕДЕЉКА МУП СПРОВОДИ ВЕЛИКУ АКЦИЈУ: Да би сте избегли казне, ПРИДРЖАВАЈТЕ СЕ ОВОГА!

На територији целе Србије од 11. до 17. септембра спровешће се акција кажњавања свих возача који не користе сигурносне појасеве, као и свих возача који не превозе децу на правилан начин, изјавио је данас начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов.

– То ћемо спровести уз помоћ Агенције за безбедност саобраћаја, која ће у том периоду пустити спотове на нашим медијима, а све како би број возача који користе сигурносне појасеве, како на предњим, тако и на задњим седиштима, био много много већи – рекао је Арсов на конференцији за новинаре, сигуран да се на тај начин може смањити и број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од ове године МУП је и званично члан Медјународне организације саобраћајних полиција – ТИСПОЛ-а, каже Арсов и такође најављује акцију “Едвард” 21. септембра, дан када ће “добар део полиције бити на улицама” и када ће покушати да, као и прошле године, организују да ниједна особа тога дана у Србији не страда.

Ове године, као званични чланови ТИСПОЛ-а, пустићемо и спот, у нади да се што више људи укључи како би се тог дана прошло без погинлих у саобраћајним незгодама, рекао је Арсов.

Мањи број погинулих, али и даље изнад европског просека

Иако се у Србији последњих година бележи смањење броја страдалих људи у саобраћају, наша земља је и даље изнад европског просека са 84 погинулих на милион становника годишње.

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов рекао је на конференцији за новинаре да у Европи настрада у просеку 51 особа на милион становника, што је показатељ да се у наредном периоду мора много више радити како би Србија смањила број страдалих у саобраћају.

Ипак, како каже, од 2015. до 2017, постоји смањење броја страдалих, а 2017. је друга најбоља година у историји безбедости саобраћаја.

– Једино боља је била 2014, када је 30-ак мање страдало. Број страдалих лагано сваке године опада, али поређења ради, 361 лице настрадало је за првих осам месеци ове године, што је више него дупло мање од 2001, док је рецимо 2007. за првих осам месеци настрадало 656 особа на нашим путевима – рекао је Арсов на представљању резултата летње кампање превенције саобраћајних незгода под називом „Вози одморан“ коју организује Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са МУП-ом.

Такође, како је додао, за више од две и по године, на нашим аутопутевима погинуло је 146 особа, док је на Ибраској магистрали и на делу од Чачка до Пријепоља страдало 109 лица, тако да, како каже, према тим подацима, аутопут, иако има знатно већи обим саобраћаја, има неприхватљиву безбедност.

Он је навео да се МУП највише бави репресијом, али да учествује у едукацији и свим врстама кампања, нарочито са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

Што се летњих месеци тиче, најчешћи узрок саобраћајних незгода тада је умор возача, те је Агенција за безбедност саобраћаја поново покренула превентивну кампању под слоганом „Вози одморан“ и након анализе резултата, показало се смањење броја погинулих и повређених особа.

– У јулу и августу смањен је број погинулих од око 11 одсто, односно 14 мање погинулих, а највеће смањење погинулих је у јулу и то 16 одсто, док, у јулу и августу имамо смањење броја повређених особа од око осам одсто, односно 294 мање повређених, а највеће смањење броја повређених у августу је за 14 одсто – рекла је директорка Агеније за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић на конференцији за новинаре.

Агенција је, како је рекла, у кампањи „Вози одморан“, спроведеној током јула и августа, користила летке, билборде, поклоне, промотере, радијске рекламе, друштвене мреже, телевизије са националним фреквенцијама и на тај начин сачувала је животе, а како каже директорка, њена Агенција наставиће са превентивним кампања у циљу даљег чувања живота.

Агенција за безбедност саобраћаја возачима пре свега препоручује да возе одморни, да на свака два сата вожње направе паузу и одморе се 15 минута, као и да су одмарање и сан једини прави лек против поспаности.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО