Издвајамо Свет

„УРАГАН НАЗОВИТЕ СРБИНОМ, УХАПСИТЕ ГА И ПРЕДАЈТЕ ХАГУ“: Ирма је огромна, пустоши САД, толико је јака да изазива земљотресе

Узбуна због урагана проглашена је на Девичанским острвима, у Порторику и на Флориди. Како стручњаци истичу, постоји опасност од нових урагана

Ирма, најмоћнији ураган који је икада забележен на подручју Атлантског океана, стигао је до североисточних карипских острва и прешао преко Барбуде, изазивајући прекид телефонских веза, а предвиђа се да би за викенд могао да погоди и америчку савезну државу Флориду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ураган је на суседно острво Антигву донео обилне кише и снажне ветрове који у ваздух дижу и развејавају шут, док су људи окупљени у домовима и владиним склоништима.

Званичници су у саопштењу упозорили становништво да се склони од „уништења“ које доноси Ирма, пренео је АП.

„Нека нас Бог све заштити“, пише на крају саопштења.

Раније је амерички Национални центар за урагане (НХЦ) објавио да је ураган Ирма све стигао до острва Ливорд у Карипском мору, а током данашњег дана ова олуја категорије 5 требало би да пређе и преко других карипских острва.

Наводи се да се овај „потенцијално катастрофални“ ураган доноси ветрове максималне брзине од 295 километара на час, преноси Ројтерс.

УРАГАН РЕГИСТРОВАЛИ СЕИЗМОЛОЗИ

Урган Ирма има достигао толику снагу да су га забележили сеизмографи. Сеизмолог у Националном океанографском центру Саутхемптон, Стефан Хикс, каже да је сеизмометар на Гваделупеу, групи острва у јужном Карипском мору, снимио приближавање урагана пете категорије Малим Антилима, још једној групи острва на Карибима.

У каснијим објавама др Хикс је појаснио да је позадинска бука, попут ветра у крошњама или таласа, оно због чега су сеизмографи „уловили“ Ирму.

ПАНИКА НА ФЛОРИДИ

Очекује се да званичници Флорида Киза, ланца тропских острва који се налази јужно од обала ове америчке савезне државе, данас објаве евакуацију становништва пошто се ураган Ирма креће Карибима западно према Флориди.

АП наводи да су људи који живе на југу Флориде опустошили рафове самопослуга, купујући залихе воде и потрепштина због надолазећег урагана, да су на бензинским пумпама велике колоне возила и да људи шпер плочама прекривају куће и радње како би их заштитили.

Гувернер Порторика Рикардо Росело позвао је 3,4 милиона становника те америчке територије да потраже уточиште у једном од 460 склоништа пре олује и касније наредио полицији и припадницима Националне гарде да почну евакуацију подручја у којима постоји опасност од поплаве на северу и истоку земље.

Ваздушне луке затворене су на неколико острва Средње Америке који су популарна одредишта за одмор, а људи су позвани у јавна склоништа.

ВЕЛИЧИНА УРАГАНА ИРМА

Очекује се да ће Ирма бити друга најснажнија олуја која је погодила америчко копно неколико недеља после разорног урагана Хари, али њена прецизна путања засад се још не зна.

Према подацима ББЦ-јевог новинара за временску прогнозу, Симону Кингу, величина урагана Ирме је величине Француске.

„Њујорк тајмс“ наводи да би Ирма могла да изазове велико уништење у Порторику, америчкој територији у Карибима, на оближњим острвима Хиспаниола – које деле Доминиканска Република и Хаити, Антигва, Сент Китс и Невис, као и Америчким девичанским острвима, а угрожена је и Куба.

НХЦ је објавио такође да би у Мексичком заливу у наредних неколико дана могао да настане нови ураган на 155 километара источно од Тампика у Мексику.

Наводи се да се овај „потенцијално катастрофални“ ураган доноси ветрове максималне брзине од 295 километара на час

КОМЕНТАРИ

На вест да се Америци ближи још један ураган, након што је ураган Харви опустошио Тексас, на нашем сајту нашло се неколико коментара који су се посебно истакли, енки по суровости, други по хумору.

– Ураган назовите Србином и биће ухапшен и предат Хагу – написао је Русањац на вест да се Американци моле за помоћ на Фејсбуку док се приближава ураган.

– У Цркву!!! У Цркви се моли Богу, а не на Фејсбуку – написао/ла је Мими.

– Како сејеш тако и пожањеш, један је од честих коменатара који се могу видети на вестима за ураган.

– Њима ће неко и помоћи, али нама није имао ко! Кад су нас бомбардовали позвали су још 18 Земаља да им се придруже. Молитве није било за нас нигде, ни милости. Не радујем се, али им неко враћа – сматра Зуле.

Поред негативних коменатара, нашао се и један који не подржава овакав вид говора.

– Не треба им желети зло.То није у духу православља. Нећемо заборавити шта је нама учињено,али има ко брине да о поступцима свих нас на овом свету – написао је један Гробар.

НАСА је на својим службеним страницама објавила снимак урагана Ирме у време док се приближавао острвима Средње Америке.

Све о урагану Ирми, вестима, фотографијама и снимцима можете погледати ОВДЕ.

Погледајте видео:

Пратите уживо како се ураган приближава САД:

 

Извор: Л.Ц. Телеграф.рс