Свет Србија

Филм Бориса Малагурског у Косову видеће цео свет: „Харадинај га је већ осудио и то нам је највећи успех“

– Овај филм је важан како бисмо светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на КиМ – каже Малагурски

Београдска премијера филма „Косово: моменат у цивилизацији“, одржана је у крипти Храма Светог Саве, која је била тесна да прими све који су желели да га погледају. Филм говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска.
– Овај филм је важан како бисмо светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на КиМ, дали историјски преглед, али и показали Унеску да не сме да прими Косово у чланство – рекао је редитељ филма Борис Малагурски.
Осврнуо се и на недавну премијеру филма у Паризу, која је уједно била и светска, рекавши да је она изазвала бурне реакције западног света, али и да су поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на КиМ уништава.

Према његовим речима, филм је осудио косовски премијер Рамуш Харадинај, а то је, каже Малагурски, највећа похвала филму.

Након београдске премијере, најавио је, следи приказивање филма у другим градовима Србије али и Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да му је велико задовољство што је тој општини припала част да учествује у организацији пројекције филма и додао да кроз филм свако може да осети како КиМ припада Србији.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug