Издвајамо Србија

ФОРЕНЗИЧАРИ ОТКРИЛИ ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ УБИСТВА: Муж је морао чути врисак, Јелена убијена…

Фото: Јутјуб

Центар за форензичка истраживања, који је годину дана након бруталног убиства Јелене Марјановић ангажовала њена породица, дошао до резултата да она није убијена на насипу. Након 3Д реконструкције злочина надлежним органима су послали седам предлога за ток истраге.

Сестра убијене певачице Теодора Крсмановић, каже да породица није била задовољна брзином истраге наделжних органа и да су их болели натписи у новинама о томе како је Јелена Марјановић убијена – од теорије да је убиство починио камионџија, човек са штапом, љубавник…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Посебно нас је погодила прича о љубавнику јер смо је добро познавали – навеле је сестра певачице која је нестала 2. априла прошле године, а њено тело је дан касније нађено на насипу у београдском насељу Борча.

– Породица такође сматра да није убијена на насипу – истакла је Крсмановићева. Она је додала да је Јелена била у контакту са породицом и да се свакодневно чула са мајком Зорицом, посебно имајући у виду да је била тешко болесна.

Сестра убијене певачице је говорећи о последњем телефонском разговору Јелене и њене мајке, навела да је Зорица звала Јелену и да више није била сигурна да је то њен глас.

– Мислим да је позив уследио након што је мајка звала Јелену – додала је Крсмановићева, која је за сестрин нестанак сазнала те увече и не знам када је остала родбина добила ту информацију, али претпоставља у исто време када је Јеленин муж Зоран то јавио Зорици.

Ненад Шипка из Центра за форензичка истраживања је отрио да се дошло до резултата да Јелена Марјановић није убијена на насипу, али је открио и друге детаље из реконструкције злочина који више од годину дана потреса Србију.
Према његовим речима, две реченице које су се појавиле у медијима су опредлиле ток истраге.

Шипка није открио о којим изјавама је реч, јер би морао и да каже чије су, а Центар се бави искључиво форензичким истраживањем, а не именима.

У реконструкцији убиства Јелене Марјановић учествовали су судски вештаци, анестезионог, трасолог, водич паса, специјалисти за 3Д реконструкцију.

– Отишли смо на место где се, према причи Јелениног супруга све то догодило.
Чим смо дошли схватили смо да је немогуће да се тамо десило убиство. На такв закључак нас је навео визуелни ефекат, то је брисан простор, изузетна видљивост, немогуће да се било шта догоди, а да муж не види – објаснио је Шипка.

Ту теорију поткрепљује и чињеница да су екипа Центра за форензичка истраживања на насип отишла годину и седам дана након убиства и ни у једном тернутку нису били само на насипу.

– Једноставно исључено да се тамо догодило убиство. Имамо у виду и изјаву мужа да је Јелена одлучила да ће трчати насипом, а не поред језера. Ако их је неко чекао, како је могао да зна за ту наглу промену плана – додао је Шипка.

Како је указао, тестирани су и звучни ефекти.

– Удаљио сам се 600 метара од екипе и чули су ме, а фреквенција мог гласа не може да се пореди са женским вриском – истакао је Шипка, оценивши да постоји маса трагова за рад, али их треба склопити у целину.

– Породици Крсмановић смо рекли да ми нећемо моћи да урадимо комплетну реконструкцију, јер нам нису доступни су подаци, већ само делимичну и они су се са тим слижили. Надлежним органима смо проследили седам предлога за истрагу, од којих би бар једно позитивно решење довело до разрешења – додао је Шипка.

– Где није? Није убијена на насипу, на основу информација и трагова. На фотографији где се види како Јеленино тело ваде из канала види се да на њеној мајци нема трагова крви, то значи да није убијена ту. Јелена је имала девет повреда на глави, то је морало бити обилно крварења, а трагова крви нема у околини. Добили смо веродостојну информацију да на оковратнику мајце није било крви, што значи да је ударце примала у лежећем положају и да је на тај начин и транспортована – рекао је Шипка.

Како је додао, Јеленино лице је било умазано сасушеном крвљу, што искључује могућност да је убијена у води.

– Није имала много воде у плућима, али је имала гранчицу у душнику. То значи да је жива бачена у канал и још неколико пута је рефлексно удахнула. Умрла је од повреда на глави – додао је Шипка, указавши да се период између примања ударца и смрти мери се десетинама минута и да нема могућности да је била у стању коме.

Истрага је у почетку искључила могућност да је убијена дан раније, јер је у супруг пријавио нестанак у суботу и рекао да су тог дана отишли на трчање.

– Искључујемо да је тело било донето по дану на насип. Треба имати храбрости да бацате леш, а да вас не виде – напоменуо је Шипка и да је тело могло бити донето на насип у ноћи између петка и субуте, или између суботе и недеље.

– Разматрали смо обе опције. Између петка и суботе се не уклапа у причу мужа и разговора са мајком. Међутим, постоји детаљ који нарушава ту тврдњу. Токсиколошки налаз не указује на присуство било које супстаце која би је спречила да буде будна, нема трагова везивања на рукама. Поставља се питање где је провела све то време. Од Адвоктске канцеларија Савић смо добили информације да је њено тело било скроз у води, тотално прекривено водом, лицем на доле. Уколико је тело било у води дуже од сат времена пас трагач вероватно не би могао да га нађе. То је отворило могућност да је убиство почињено у петак – навео је Шипка.

Према његовим речима, битан детаљ је и то што је Јеленина мајка рекла да је она позвала Јелену.

– Битно је и када су тренерка и телефон нађени, ако пас трагач није нашао Јелену, тренерку је морао да осети. Такође је важно у ком положају је нађен телефон и како је немогуће било видети да телефон светли будући да је сестра завала све до поноћи када су јој рекли да то не ради јер ће се испразнити батерија – додао је Шипка.
Извор: Курир.рс / Пинк

БОНУС ВИДЕО