Србија

ХАОС У ВЛАДИ, ВАРНИЧИ У НЕМАЊИНОЈ! Министри бесни на Ану Брнабић: Поставља се као шериф, све нас нервира

Готово ниједна седница није прошла без оштрих полемика откад је дошла нова премијерка, која у покушају да се постави као ауторитет изазива контраефекат

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Влади Србије завладао је прави хаос пошто министри, откако је позицију премијера преузела Ана Брнабић, редовно на седницама улазе у оштре полемике. Упркос покушајима председнице Владе да се постави као ауторитет, министри ветерани терају по свом оспоравајући њену улогу шефице на сваком кораку.

Свађа се свако са сваким

– Не зна се крсни крај, ратује свако са сваким. Севају варнице на све стране, свако жели да покаже да је главни. Схватили су да им се може, не поштују ауторитет премијерке, која покушава да покаже зубе, а то их још више иритира – прича извор Курира из Владе.

ЕМИР КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА НА ОНО ШТО НАМ СЕ СПРЕМА: „Ако крену ракете…“

Брнабићева се, како додаје, труди на све начине да министрима стави до знања да им је шеф и да „од лудовања нема ништа“:

– Покушава да се постави као ауторитет, пречесто почиње реченице „ја као премијер“, понекад је чак и арогантна. Поставља се као шериф, без неког реалног утемељења, и то министре, нарочито оне с дужим стажом у Влади, увелико нервира.

Министри, иначе, у свађама нису штедели ни Брнабићеву. Тако је, према писању медија, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица замерио што се материјали за заседање и именовање функционера не достављају раније, већ пред сам почетак седнице. Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, узвратила је да нема разлога да се буни, али Дачић није одустајао, чак ни после реакције премијерке да ће се све регулисати.

Зато је уследио „ударац шаком о сто“.
– Овде у Влади сам била осам месеци и нисам видела да си се тако понашао. Не сећам се да си овако смео да дискутујеш у време Вучића – завршила је полемику Брнабићева.

Мандат почела гафом

На једној од седница дошло је и до сукоба министарке правде Неле Кубуровић с премијерком и министром финансија Душаном Вујовићем, јер је у измене уредбе о паушалном опорезивању уврстио адвокате без њеног мишљења. Кубуровићева је „победила“ и избацила адвокате из тог акта.

Бакир Изетбеговић изненадио све изјавом о председнику Србије: Вучић је политичар који ће…

На почетку Брнабићкиног мандата потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић указала је премијерки да је транскрипт свог интервјуа у ком је изазвала пометњу због изјава о односу Србије, ЕУ и Русије требало да достави члановима Владе, а не руском амбасадору Александру Чепурину.

Ана Брнабић
РАСПРАВЕ У ВЛАДИ СУ ОКЕЈ

Премијерка Ана Брнабић рекла је јуче да су „расправе на седницама Владе добра ствар“.
– Добро је да сви министри не мисле исто – рекла је премијерка одговарајући на питање новинара да изнесе став о новом закону о родној равноправности. Она је истакла да је било доста дебата у јавности о том закону, који је веома важан, и захвалила је министарки Зорани Михајловић што је на њему радила.

Одсуство политичке моћи
(НЕ)УСПЕШАН АУТОРИТЕТ

Политиколог Бобан Стојановић сматра да би на евентуалне „свађе“ министара са Аном Брнабић требало гледати као на одсуство политичке моћи саме премијерке.
– Иако она има председника највеће странке иза себе, тешко је очекивати да остали чланови Владе гледају на њу као на ауторитет. Ипак је свима много битније да су с Вучићем у добрим односима. Премијерка је покушала да укаже на то да има Вучићеву подршку и да на тај начин гради ауторитет, али нисам сигуран да ће у томе успети – наводи Бобан Стојановић.

 

Извор: Kurir.rs

 

Бонус видео: