Србија

ХЕРОЈСТВО ПОКАЗИВАО СКРИВАЈУЋИ СЕ ПО ПОДРУМИМА: Јовановић против давања државних гаранција за Младића

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјаснио се данас против давања државних гаранција Ратку Младићу за лечење, јер је он, како је рекао, био спреман да жртвује и жртвовао је милионе грађана због личног кукавичлука и неспремности да се понаша као часни официр.

Он је на конференцији за штампу рекао да судбина Младића није индивидуално питање њега и његове породице и да се не ради тек „о неком појединцу који се налази у неком суду у иностранству“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Младић нема право на гаранције што се мене тиче, због односа према нашој земљи – поручио је Јовановић.

Додао је да је прескуп начин његовог односа према земљи у годинама најдинамичнијег развоја света, „када смо их потрошили кажњени на маргинама“, објаснивши да је он своје „херојство показивао скривајући се по подрумима, док су милиони били таоци његове одлуке“.

– Да је изашао као сваки пристојан генерал, како је урадио генерал Лазаревић, и рекао да је његова судбина војничка, нисам крив али нека оцене други, имао би право на гаранције, али Младић је срество манипулисања којим се у животу одржава национализам – сматра Јовановћ.

Одбацио је тезу по којој негде у Хагу постоји неко ко сада покушава да ускрахицвањем адекватног здравственог третмана да убије Младића.

– Да зависи од оних у Хагу он би живео као Кинески зид. Никог није било несрећенијег од Хашког трибунала и Карле дел Понте када је умро Слободан Милошевић – оценио је Јовановић.

С друге стране, како је рекао, јасно је да ће српска влада дати гаранције, јер је, како каже, национализам, „а Младић је симбол тог зла који је уништило регион“, толико јак да власт тиме кокетира не желећи да се с њим конфронтира.

Уместо гаранција, сматра Јовановић, требало би евентуално да неко оде у Хаг и види постоји ли нешто што може да се учини како би Младићу била пружена адекватна нега, уз опаску је уверен да не постоји „ни промил вероватноће да неко у Трибуналу ускраћује било какву помоћ Младићу јер жели тако да га казни“.

– Ако се настави са оваквим понашањем, већа је вероватноћа да погледамо још једно балканско лудило, него да омогућимо генерацијама да живе у миру без страха од новог рата – упозорио је Јовановић.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=xtb-7KiAYMU