Србија

ХИТ! ЧАНАК ПОРУЧИО ЈАНКОВИЋУ: Боље је да будем „тројански коњ“ него као ти – ОБИЧАН КОЊ!

Ненад Чанак, председник Лиге социјадемократа Војводине оцењује да је Саша Јанковић „политички аматер“, који баштини Милошевићеву аргументацију против ондашње опозиције, и тврди да председник Покрета слободних грађана ради директно у корист власти

У анамнези такозване „праве опозиције“, која њега назива „Вучићевим “тројанским коњем“, а највећи део опозиције декласира као „лажну“, Чанак подсећа на Јанковићев став да су све политичке странке корумпиране, и да је само његов Покрет, његова опција – права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мимо чињенице да се таквим урушавањем политичких странака урушава и политички систем, Чанак каже да лидер ПСГ политичке странке грађанима „гади“ из конкурентских разлога:

– “Поштени људи“ ће се, ето, сутра трансформисати у политичку странку, а то ће бити друга “чиста“ странка “чисте“ опозиције. А, кад мало загребете по тој “чистој“ странци и “чистој“ опозицији видите да су то у ствари државни службеници који су живели на државним синекурама, па би сад мало да наставе то да раде, а друге опозиционе странке им сметају из конкурентских разлога – рекао је Чанак у интервјуу за Тањуг.

Он сматра да је Јанковићева аргументација зашто су политичке странке лоше веома занимљива, јер је исту ту аргументацију користио Слободан Милошевић у односу на опозицију, као и актуелна власт.

– Па, сад ви видите ко ради у корист режима, а ко не – рекао је лидер ЛСВ.
Како каже, чим неко крене да говори о правом, чистом, ту нема приче о политичким програмима:

– Чим неко крене да ми прича о “правом“, “оригиналном“, “аутентичном“, “чистом“ и тако даље, то значи – све остало нема везе, ништа у том програму није битно, него само ко је “права“ опозиција – закључио је Чанак.

– За мене су ти, из те “праве“ опозиције, тврдили да сам Вучићев тројански коњ, а то су тврдили они који су били чиновници у Милошевићевим владама, а позивају се на 5. октобар и на тековине антимилошевићевске борбе. И онда се човек запита да ли је боље бити тројански или обичан коњ – рекао је Чанак.

Он каже да му ласка када о њему нешто лоше кажу било Јанковићеви људи, било „следбеник љотићевских и фашистичких концепата“ Бошко Обрадовић:

– То што ми нисмо на тој страни са Јанковићем, који је изричити “опозиционерски пуританац“, а истовремено му не смета да се љуби са тим истим Бошком Обрадовићем и не смета му његова сопствена прошлост као чиновника у влади Мирка Марјановића, послушника Слободана Милошевића, онда добијете једну конфузну слику, кад ти људи крену да вас оптужују да нисте довољно опозициони – објашњава Чанак.

Понавља – да ли треба да виче „Вучићу педеру“, да би се доказао да је довољно опозициони, и истиче да му не пада на памет да спушта реторику на тај ниво, јер се у политици разговара о озбиљним питањима.

На тврдње појединих медија да се на главном одбору ДС наводно могло чути да Саша Јанковић има задатак да разбије опозицију, Чанак каже да не би да коментарише Јанковића, јер је „политички аматер“.
Уместо коментара, нуди „неколико чињеница“:

– Ко се први самокандидовао за председника Србије? Господин Јанковић. Ко је тврдио да не може да буде подела, него мора да се иде са једним кандидатом? Господин Јанковић. Али, чим он није био тај један кандидат, наједанпут више није постојало интересовање за ту идеју… – рекао је Чанак.

Како каже, ако неко има свој став, он мора бити „непомерив“ у односу на дневну политику, а ситуација је сада таква да комплетна опозиција ћути ако се Александар Вучић о нечему не одреди, да се случајно не би догодило да се „истрче“ и кажу нешто што је и Вучићево мишљење.

– Ви дођете у позицију да због тога имате ситуацију “мачке и миша“, где Вучић, као персонификација режима, практично управља опозицијом. Јер, шта год он каже, опозиција ће рећи супротно. Тако да он може да каже шта год хоће и да уведе опозицију у позицију да испадне и неталентована и некомпетента и антиевропска и антицивилизацијска – рекао је Чанак. Упитао је и зашто нико од те „праве“ опозиције не уме да каже шта је тачно проблем са европским интеграцијама, те, ако су проевроска опозиција, како то да је та „права“ опозиција добрим делом проруска.

Одбијање „праве“ опозиције да се укључи у унутрашњи дијалог о Косову и Метохији Чанак не спори, али истиче да ко год одбија разговор мора да да јасан одговор шта је алтернатива разговору.

– Ја сам политички био активан и у време када је председник државе био неко са ким се није могло разговарати, рецимо Слободан Милошевић и онда смо били на улицама, а њега су чували кордони његових оружаних снага. Ту није могли бити ни разговора, ни договора. Значи, мора се разговарати или идемо на револуционарне начин функционисања, да се организује устанак па сад – коме обојци коме опанци, али је проблем у томе што некако не видим да постоји баш нека не знам каква енергија за не знам какво устанчење – каже Чанак.

Извор: Tanjug
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=CewVPtdswqY