Издвајамо Србија

ХОЈТ ЈИ: Зашто седите на две столице? Ставите сва јаја у ЕУ корпу

Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји изјавио је на Бледу да су интеграције и трансформација западног Балкана у интересу Брисела и региона.

Он је додао да је спремност за то са стране европских институција оно што тренутно недостаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истичући да је Европска унија можда најважнија појединачна снага за остваривање просперитета и мира у Европи у историји, амерички званичник истиче да земље региона морају да поседују максималну вољу да се трансформишу како би постале чланице ЕУ.

Неке, међутим, земље Балкана нису донеле ту одлуку и нису опредељене до краја чланство у ЕУ, додао је он.

„Једном сам разговарао са једним званичником из региона и питао га: Зашто не ставите сва јаја у ЕУ корпу, односно зашто се не посветите 100 одсто критеријумима из ‘аки коминотера’, зашто седите на две столице у исто време?“, рекао је Ји.

Према његовим речима, одговор је био да земља не седи на две столице у исто време, већ држи две гране и да једну неће пустити све док не буде сигурна да је друга грана максимално чврста.

„Тако да је то двострани процес и ЕУ мора да буде потпуно спремна да прихвати оне које треба да се трансформишу, а те земље треба да да буду сигурне 100 одсто да желе да буду део ЕУ, а не 50 одсто“, истиче амерички званичник.

Реформе су кључне и неопходне за транформацију, а институције ЕУ, НАТО или било које друге треба да буду спремне да прихвате да је и у њиховом интересу да се трансформација догоди, а то недостаје, напоменуо је он.

Сасвим је могуће да земље региона остану изван ЕУ, иако је од виталног интереса да их ЕУ има у свом чланству, закључио је Ји.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/jRPX_U8k708