ИНФО Регион Србија

ХРВАТСКА БРУКА! Капетан Драган осуђен на 15 година затвора!

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган осуђен је пред Жупанијским судом у Сплиту на 15 година затвора!

Васиљковић је проглашен кривим по две тачке оптужнице – злостављање затвореника у Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Васиљковић је прошле седмице изнео завршну одбрану у којој је поново одбацио све наводе из оптужнице.

– Наведене злочине, који се спомињу у оптужници, нити сам починио, а нити су се они догодили – рекао је Васиљковић.

Цео судски процес је назвао „опсесивно фашистичким прогоном“, а на почетку процеса прошле године рекао је да се доживљава као бранилац домовине Југославије, а не агресор.

Његова одбрана тврди да пред судом у Сплиту није имао непристрасно и поштено суђење, као и да је имао другачији третман јер је Србин.

Тужилаштво с друге стране тврди да је у судском поступку, током којег је испитано више десетина сведока, доказало све оптужбе.

Васиљковић је оптужен да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних јединица некадашње САО Крајине починио ратне злочине 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, где је наводно мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Оптужница терети Васиљковића и да је током јула 1991. у Глини, у договору с командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, као и на околна насеља.

У оптужници се наводи и да су током напада оштећени и уништени цивилни објекти, хрватско становништво натерано на бег, опљачкана имовина и убијени и рањени цивили.

Међу настрадалима је био и немачки новинар Егон Скотланд, који је погинуо 1991. године на улазу у Глину.

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Васиљковића почетком 2016, готово пола године након што га је Аустралија изручила Хрватској после десетак година скривања.

До хапшења је живео у Перту под именом Данијел Снеден и радио је као тренер голфа.

Драган Васиљковић је држављанин Србије и Аустралије.

Извор: Informer.rs