Регион

ХРВАТСКИ ПРОФЕСОР ИЗЈАВОМ РАЗБЕСНЕО ХРВАТЕ: Хрватска има „синдром злостављаног детета“!

Професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић мешање Хрватске у европски пут Србије назива „синдромом злостављаног детета“, јер је и сама Хрватска имала проблем при уласку у ЕУ, преносе агенције.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И Србија би исто тако…

– Хрватска је имала проблеме при уласку у ЕУ, сада настоји да се тако понаша и према другима. Чини ми се да је за неке националисте то једини разлог што су прихватили ЕУ интеграције – изјавио је Јовић у интервјуу за РТС.

Он сматра да би и Србија постављала услове и блокирала да је у позицији Хрватске.

– Главно питање је да ли је то у интересу Хрватске. То је контрапродуктивно за Хрватску, јер је врло вероватно да неће издржати притисак – закључује овај професор.

Говорећи о негодовању дела хрватске јавности поводом покушаја ревизије историје и ревитализације усташких злочина, професор истиче да је хрватска подељена земља.

– Цивилно друштво је на бранику демократске вредности. Тачно је да у социјалистичкој Југославији и у националистичкој Хрватској створено много митова, али они морају критички да се преиспитају – сматра Јовић.

Напомиње да је кључно на који начин се ти митови преиспитују и ако се то ради због тога да би се рехабилитовала екстремна националистичка и фашистичка усташка политика то је огроман политички проблем.

 

Извор: Vestionline.com

 

Бонус видео: