Издвајамо Регион

ЦЕО СВЕТ СЕ СМЕЈЕ! ЦРНА ГОРА ДАЛА ОГРОМАН ДОПРИНОС ПОБЕДИ НАД ИСИС: Није шала, ову тајну открио је шеф МИП ЦГ!

Министар иностраних послова Црне Горе Срђан Дармановић оцењује да је Црна Гора дала огроман допринос победи Американаца и њихових савезника над ИСИС

Он је на јучерашњем неформалном састанку министара вањских послова чланица и кандидата за чланство у ЕУ додао да Подгорица даје значајан доприноси кроз учешће у Глобалној коалицији за победу над ИД

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанак је одржан у Талину у оквиру естонског председавања ЕУ, а главна тема неформалног скупа била је превенција радикализма и насилног екстремизма.

– Одлучна подршка у Авганистану, али и кроз регионалне механизме сарадње у области безбедности попут Јадранске повеље А25 и Јадранске трилатерале Црна Гора – Албанија – Хрватска. Снажење управо ових облика сарадње може на конкретан, користан и убедљив начин показати спремност и способност региона да буде дио решења глобалних безбедносних изазова – истакао је Драмановић.

Саговорници су се сагласили да тероризам и ширење радикалних идеологија представљају један од највећих безбедносних изазова данашњице, који захтијева колективан одговор и јачање сарадње на европском и глобалном плану.

Дармановић је на састанку потврдио посвећеност Црне Горе борби против тероризма и насилног екстремизма.

Дармановић је нагласио да Црна Гора, као нова чланица НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ, снажно подржава све напоре које ове две организације предузимају у циљу неутралисања претње радикализма и насилног екстремизма и заложио се за даље јачање размене информација и података о ИСИЛ-у и другим екстремистичким организацијама, што је ефикасан начин превенције терористичких напада.

Министар је имао кратке билатералне сусрете са министрима вањских послова Велике Британије, Пољске, Шпаније, Португала, Мађарске, Литваније, Данске, а планиране су радне посете министра Дармановића Пољској, Шпанији и Уједињеном Краљевству.

 

Извор: CDM

БОНУС ВИДЕО