Регион Србија

ЦЕРИЋ ИСПОСТАВИО ВУЧИЋУ УЛТИМАТУМ ОД 10 ТАЧАКА које треба да испуни Србија да би добила опроштај од БиХ?!?

Дан уочи званичне посете Александра Вучића Сарајеву огласио се пензионисани реису-л-улема Исламске заједнице БиХ и актуелни председник Светског конгреса Бошњака Мустафа Церић, тврдећи да су Бошњаци узнемирени провокативном реториком српског председника, која, како каже, прати сваки његов долазак у БиХ

У веома опширном тексту означеном као „коментар дана“, Церић истиче да се слаже са председником Вучићем да не треба гледати у прошлост, већ у будућност, али „испостављући“ истовремено у 10 тачака услове под којима је та будућност, из његове перспективе, могућа.

Суштинска је при томе друга тачка која се односи на злочин у Сребреници, где бивши поглавар муслимана у БиХ сматра да Србија, односно Вучић, треба да призна да је свесна да су Срби починили геноцид над Бошњацима у Босни, да се због тог „свог геноцидног греха“ дубоко извини Бошњацима и да од њих тражи опроштај, те да им обећа да се то никад више неће поновити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Церић тражи и да се Србија обавеже да се никад више неће мешати у питање босанског војног савезништва, посебно када је реч о НАТО, али и неће ни на који начин да подржава сецесионистичку политику на штету територијалног интегритета и државног суверенитета Босне.

Церић, пензионисани реис кога многи чак и у БиХ сматрају контроверзном личношћу, био је, иначе, лични пријатељ аутора Исламске декларације и првог председника БиХ Алије Изетбеговића.
То пријатељство је задржао и са Бакиром Изебеговићем, чланом Председништва БиХ и лидером СДА у БиХ.

Церић је и веома близак пријатељ бившег муфтије Исламске заједнице у Србији, а сада народног посланика у српском парламенту Муамера Зуркорлић, који му је био домаћин током његових посета Новом Пазару, односно Санџаку.

Тако је током једне посете Санџаку, маја 2009, а која се поклопила са посетом тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду, Церић изрекао низ бруталних увреда на рачун Срба и Србије, па је Министарство вера поручило да је он непожељан у Србији.

Церић сада тврди да Вучић приликом сваке посете Босни и Херцеговини користи провокативну реторику која, како каже, узнемирава Бошњаке, а као пример наводи да је пред долазак у Сребреницу јула 2015. тражио од председника Владимира Путина да Русија употреби вето у Савету безбедности УН и заустави британску иницијативу за осуду „српског геноцида“ у том граду.

Церић тврди и да уочи сутрашње посете Сарајеву Вучић примењује исти сценарио тако што је, како каже, имао потребу да објави да Ратко Младић има његову и подршку државе Србије.

Пензионисани реис замера српском председнику и то што је у понедељак гостујући на Хепи ТВ навео колико је Срба живело пре и после рата у Сарајеву, Мостару, Зеници…

Церић критикује и најављену декларацију о опстанку српске нације, да би на крају поруке Вучићу добродошлицу у БиХ пожелео на турском, енглеском и српском језику, не пропустивши прилику да два пута помене да је то земља у којој је српски председник рођен.

Извор: Tanjug
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=sDPOB4-U6Pc