Србија

Чанак подржао Каталонце: Ево шта у ЛСВ кажу о референдуму о статусу Војводине

Србија у свом саставу има две покрајине, Косово и Метохију – која је под међународном управом) и Војводину, тако да је интересовање грађана и политичких партија за исход дешавања у Шпанији, земљи, која није признала независност КиМ више него разумљиво

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За четири дана у Каталонији ће одржати референдум о независности ове шпанске покрајине, коме се званични Мадрид оштро противи. Србија у свом саставу има две покрајине, Косово и Метохију – која је под међународном управом) и Војводину, тако да је интересовање грађана и политичких партија за исход дешавања у Шпанији, земљи, која није признала независност КиМ више него разумљиво. Одржавање референдума у Каталонији подржало је руководство ЛСВ.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ОСЛОБАЂАЈУЋОЈ ПРЕСУДИ МИШКОВИЋУ: Ево вам тајкуни, нек воде државу и ПОКРАДУ СВЕ!

ЛСВ је српска регионална странка која се у свом програму и деловању залаже за децентрализацију земље и жели више аутономије за Војводину. Такође, чланица је Европске слободне алијансе, ЕФА, која окупља регионалистичке политичке партије у Европи. Истој алијанси припада и Ескуерра Републицана де Цаталуниа (Републиканска левица Каталоније), која која се залаже за независност Каталоније и контроверзни референдум у недељу.

Шеф ЛСВ-а, Ненад Чанак послао је поруку подршке недељном каталонском референдуму на Твиттеру.

– Воља Каталонаца се нец́е сломити. Ни силом ни било чиме другим. Подршка – написао је он.

У изјави за Телеграф.рс, Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ, каже да је суштина да је демократски и важно и за Шпанију и за Каталонију и за читаву Европу, да Каталонци кажу оно што мисле на референдуму и на тај начин свима буде јасно да ли је већина грађана за останак у заједничкој држави или независност.

– Због тога ми мислимо да Каталонија има право да организује референдум. Какав ће резултат бити, о томе треба да одлуче грађани Каталоније – рекао је Костреш.

На наше питање, да ли ЛСВ планира покретање сличног изјашњавања у Војводини, Костреш је да одречан одговор.

– Не може се стављати знак једнакости између Каталоније и Војводине, Каталонаца и Војвођана из више разлога. Каталонија је кроз историју имала периоде своје државности, Каталонци имају свој језик, Каталонци јесу нација, што у Војводини то не може да се каже – истиче заменик председнка ЛСВ.

Он каже да је Војвођанин стање духа, а не национална припадност.

– У Војводини постоји шест службених језика, али не постоји војвођански језик – изјавио је Костреш за наш портал.

Каже да је више него јасно да један велики број Каталонаца сматра да Каталонија треба да буде независна, док у Војводини то није случај.

РУСИЈА ИСТУПА ИЗ УН, НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ЈОЈ УКИНУ ПРАВО ВЕТА: Москва поручује да ПАКЛЕНИ ПЛАН САД НЕЋЕ ПРОЋИ!

– У Војводини постоји велики број људи који сматра Војводина треба да има аутономију и да у тој својој аутономији одлучује о средствима које се стварају Војводини, тако да се не може стављати знак једнакости – напоменуо је Костреш и закључио:

То што ми подржавамо идеју да Каталонци на референдуму кажу оно што мисле, не значи да се одмах залажемо и за референдум о Војводини.

 

Извор: Telegraf.rs