Србија

ЧЕДА: Јанковићу је Вучић крив јер није добио трећи мандат омбудмана, а Јеремић га мрзи откад се оклизнуо у УН!

Лидер Либералнодемократске партије Чедомир Јовановић оценио је данас као аутодсетруктивне принципе Покрета слободних грађана Саше Јанковића за београдске изборе, те поручио да треба разговарати са свима који су спремни да решавају проблеме у земљи, што значи и с Александром Вучићем.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на конференцији за новинаре рекао да у ономе што Јанковић предлаже опозицији види превише алибија и непотребних изговора и запитао „ко разуман данас у свету може да схвати став да само Србија има право да буде земља у којој једни с другима не желимо да разговарамо“.

РАСПАД НА ПОМОЛУ – ЕУ ПРЕД НОВИМ „БРЕГЗИТОМ“: Источни блок враћа „гвоздену завесу“ за мигранте

Како је приметио, и Вучић и Харадинај разговарају, а у Сарајеву шетају лидери босанских муслимана и Хрвата заједно с Вучићем.

– Како мислимо да земљу извучемо из блата, ако унапред жигошемо сваки другачији став и ако не разговарамо – упитао је Јовановић.

Поред аутодеструкције, додао је, принципи које предлаже Јанковић нису ни демократски, а овој земљи су, уверен је, потребни слобода, толеранција, разумевање, макар и у ставу да смо другачији.

А то што у једном тренутку имамо мање подршке, приметио је, не значи да немамо право на постојање.

– Ко ће уместо нас овде у Србији разговарати ако ми нисмо спремни, ко ће да решава наше проблеме ако не покушамо заједно. Шта је учинио Вучић теже Јанковићу од оних који прихватају те принципе – упитао је Јовановић.

У томе што Јанковић предлаже Јовановић не види превише користи за земљу, већ, како наводи, само потребу да се на невешт начин да смисао који не постоји „његовом личном и искључивом ставу који је последица опсесије и фрустрације Вучићем“.

То је став сличан ставу оних који су на његове принципе пристали, попут Бориса Тадића и Вука Јеремића, оценио је Јовановић додајући да он жели да о проблемима у земљи разговара са свима који на решење могу да утичу.

Каже да је то радио и у прошлости, не бирајући саговорнике.

ХИТ! ЧАНАК ПОРУЧИО ЈАНКОВИЋУ: Боље је да будем „тројански коњ“ него као ти – ОБИЧАН КОЊ!

– А то квазичистунство и моралисање није било прихватљиво ни када је иза тога стајала много озбиљнија политика па ни сада – сматра Јовановић.

У том је смислу упитао како неко мисли да мења Устав ако полази од претпоставке да нема разговора са свима, и како мисли да се реши босански проблем, или да се изађе из „косовском минског поља“.

– Од Американаца се тражи да разговарају са Северном Корејом, а ја треба да пристанем на принцип да никада ни по коју цену нећу разговарати са Вучићем, зато што Јанковић није добио трећи мандат заштитника грађанина, или постао судија Уставног суда, или што се коло среће окреће, па је Тадић који је правио СНС дошао у позицију да гледа како напредњаци реализују политику мимо њега независно од његови ставова. Вуку Јеремићу је Вучић био ок све док се није оклизнуо на изборима у УН – приметио је лидер ЛДП.

А ако је Вучић део решења проблема, додао је, прихватљив је саговорник као свако у овој земљи.

– Не верујем да су Тачи и Вучић заљубљени један у другог па разговарају. Видим да код Јанковића има и “теоретичара трећег метка“ који Вучићу прети кривичним закоником што је одлучио да разговара са Тачијем и макар делимично уважи сурову косовски реалност и поштеди нас новог косовског дебакла – навео је Јовановић.

Он је позвао Јанковићев ПГС да се кандидује на изборима и каже шта ће са Косовом, Босном, економијом, здравством, а не само да прича о Вучићу, те да каже шта ће са медијима и да ли ће их блокирати као што чине са твитер налогом када им неко каже нешто с чим се не слажу.

Неопходно је, додао је, да се договарамо то томе како мислимо да живимо, односно преживимо и опстанемо у врло компликовањ ситуацији за цео свет.

Такође је оштро осудио критике на рачун Српске листе и њене одлуке да уђе у нову косовску владу.

Истакао је да се ЛДП одувек бори да Срби решавају своје животне проблеме тамо где живе и у институцијама које делују на тим просторима, те поруцио да су у косовским институцијама Срби учествовали и за време Тадића и Коштунице.

– Боље да буду део косовских институција, јер је незамисливо решавање односа Београда и Приштине ако нема Срба у њима, јер Срби на Косову морају бити део решења. Идеја да они тамо не иду је део аутодеструкције на чему инстистирају Јанковић, Тадић и Јеремић – навео је Јовановић.

С друге стране, како каже, улазак Српске листе у косовску владу је добар потез, јер би, да се нису одлучили на то, албанске странке постигле договор да деблокирају институције у знак подршке институцијама које стварају од 2008, а Срби би себе, закључио је, сами гетоизирали.

 

Извор: Tanjug

 

Бонус видео: