Србија

Шест истакнутих научника написали отворено писмо: Земља ће нестати за три године! Морамо то да спречимо

Фото: Pixabay.com

Суморна прогноза

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уништење Земље због климатских промена можда се чини као далека будућност, али планета већ данас трпи озбиљне последице, упозорили су стручњаци Светског економског форума (WЕФ).

Глобална средња стопа раста нивоа мора порасла је за 50 посто у последње две деценије. Температуре су 2017. године у неким регионима, од Калифорније до Вијетнама, већ достигле највише историјске нивое. Последње три године биле су најтоплије икад забележене, пише у чланку објављеном на интернет страници WЕФ-а.

У новом отвореном писму шест истакнутих научника и дипломата, укључујући и бившу директорку Уједињених нација за климу Кристијану Фигуерес и физичара Стефана Рамсторфа, упозорава се да ће за око три године на Земљи наступити најгоре последице климатских промена.

Вучић: Нећемо у НАТО, правимо нашу војску, замерио сам се Карићу

У писму, објављеном 28. јуна, позивају се владе, компаније, научници и грађани да већ сада почну да решавају проблем светске емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Ако се емисије буду непрестано снижавале до 2020. године, глобалне температуре ће вероватно избећи достизање прага након ког више нема повратка, написали су они.

Наведене погубне последице укључују брзо умирање шума, поплаве због пораста нивоа мора и непредвидљиве промене времена, које би могле да нанесу озбиљне штете пољопривреди и угрозе живот на обалама, где живи већина људи.

План који предлажу научници укључује шест циљева до 2020. године, и то:

– Повећање обновљиве енергије на 30 одсто употребе електричне енергије;

– Израду нацрта планова за градове и државе за одбацивање енергије од фосилних горива до 2050. године, с финансирањем од 30 милијарди долара годисње;

– Обезбеђивање да 15 посто свих нових продатих возила буду електрична;

– Смањење нето емисије гасова настале крчењем шума;

– Објављивање плана за смањење 50 одсто емисија које настају крчењем шума пре 2050. године;

– Подстицање финансијског сектора да издаје више „зелених обвезница“ везаних за циљеве ублажавања ефеката климатских промена.

Циљеви писма нису у складу с приоритетима администрације америчког председника Доналда Трампа, која је ставила до знања да јој климатске промене нису битно питање на дневном реду.

Наиме, на почетку јуна, председник Трамп је најавио да ће се 2019. године Сједињене Америчке Државе повући из Париског споразума који поставља национална мерила за ограничење емисија стаклених гасова.

Аутори писма позвали су градове и фирме на борбу против емисија гасова и на испуњавање циљева Париског споразума, чак и без помоћи америчке владе.

Вучић у Ћирилици тачно у ПОНОЋ изговорио ове речи и потпуно збунио Миломира Марића

– Налазимо се пред могућности да смањимо емисије до 2020. године. То тражи наука, а у складу је и с циљевима УН-а за заштити одрживог развоја, посебно кад је у питању искорењивање екстремног сиромаштва“, навела је Фигуерес у саопштењу за медије.

– Овај монументални изазов поклапа се са незапамћеном спремношћу поднационалних влада у САД-у за самоиницијативно деловање, влада на свим нивоима ван САД-а и приватног сектора генерално. Прилика која нам је дата у наредне три године јединствена је у историји – закључила је Фигуерес.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

 

Бонус видео: