Србија

Јовановић: Вучић пет година не сме на ТВ дуел са опозицијом

Програмски директор ЦИРСД-а Никола Јовановић оценио је да председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић већ пет година није изашао на телевизијски дуел ником из опозиције, и да у друштву не постоји цивилизовано сучељавање и нормалан и фер политички процес, па ни услови за унутрашњи дијалог.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Политички противници ове власти се систематски клевећу, омаловажавају, а у последње време им се чак прилепљују етикете које иду од ‘петоколонаша’ до ‘фашиста’. Да ли заиста било ко може да тврди да, имајући у виду све ово наведено, ова извршна власт уважава и прижељкује ‘унутрашњи дијалог'“, упитао је Јовановић у ауторском тексту за данашњу Политику.

ВУЧИЋ НАПРЕДЊАЦИМА у БГД: Борите се и победите – ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ПУТ ДА НА ИЗБОРЕ ИДЕТЕ ПОД ИМЕНОМ СНС!

Јовановић, који је близак сарадник Вука Јеремића, навео је да „под таквим околностима изигравати икебану у ‘унутрашњем монологу’, није часна и конструктивна улога за праву опозицију“.

Он је додао да напредњачка власт није водила дијалог ни о једном важном државном и друштвеном питању.

„Нема одавно код нас дијалога, на пример, са струковним удружењима, која су се систематски и аргументовано противила пројектима попут ‘Београда на води’, аутопуту ‘Ниш-Тирана’, или давању београдског аеродрома у концесију. Дијалога није било ни са удружењима економиста, која се критички односе према званичној економској политици, која буџетски суфицит остварује кроз снижавање инвестиција и животног стандарда“, навео је Јовановић.

Према његовим речима, дијалога није било ни са опозицијом и другим друштвеним актерима током преговора са Приштином, у последњих пет година.

„Прихваћен је модел унитарног Косова, без институционалних веза са Београдом и политичке аутономије за српски народ, где ће наши сународници евентуално моћи да се удружују једино у невладину организацију звану Асоцијација српских општина“, истакао је програмски директор ЦИРСД.

Јовановић је оценио да Вучићев позив, ако искрено намерава да отпочне дијалог, треба да садржи став оног ко позива о том конкретном питању.

„Уколико је циљ актуелног председника да отвори консултације о статусу, то би значило да одустаје од противљења да Косово добије пун међународни субјективитет. Уколико му то није циљ, поставља се питање шта друго може бити предмет ‘унутрашњег дијалога’, јер је све друго он већ испреговарао са Приштином, без консултација са другим политичким и друштвеним актерима“, рекао је он.

УРАДИТЕ ОВАКО И МОЛИТВА ЋЕ ВАМ БИТИ УСЛИШЕНА: Отац Тадеј је говорио да ОВУ молитву требамо изговарати СВАКО ВЕЧЕ!

Јовановић је рекао да сматра да такве резерве нису без основа, што се, према његовом мишљењу види и из саопштења потпредседника владе Зоране Михајловић, у коме она де факто упозорава Српску православну цркву да не износи неки свој самосталан став о Косову.

 

Извор: Politika