Свет Србија

ЈОХАНЕС ХАН: Александар Вучић је државник и лидер који вуче ХРАБРЕ ПОТЕЗЕ!

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Јоханес Хан, европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу, у ексклузивном интервјуу за Пинк рекао је да председник Александар Вучић вуче храбре потезе који су битни за грађане Србије, рекао је уважени гост у ексклузивном интервјуу за ТВ Пинк

Јоханес Хан истакао је да су грађани Србије на добром путу и да ће они на крају бирати будућност Србије са својим председником Александром Вучићем који је изабрао државништво и лидерство. Комесар је навео и то да очекује да ће Србија до краја године отворити још два поглавља, а политику опозиције окарактерисао је као црно-белу.

До наших грађана је стигла информација да Србија неће постати члан Европске Уније пре 2025. године. То стоји у писму које је председник Европске комисије Жан Клод Јункер послао европским институцијама. Стално се спекулише око датума уласка па је моје прво питање да ли ће грађани Србије заиста морати да чекају још седам и по, осам година?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За почетак, морам да кажем да је председник Европске комисије Јункер јасно рекао да све земље Западног Балкана имају јасну, конкретну европску перспективу. Друго, грађани не чекају седам и по или осам година да уђу у Унију. Брзина којом ће се то догодити је на Србији. То није фиксан датум, дакле може бити раније, може бити касније, све зависи од напретка који нека земља прави ка Европској Унији. Али оно што јесте јасно јесте да постоји европска перспектива.

Шта треба урадити да би се убрзао процес интеграције Србије у Европску унију?

– Мора да постоји и даља јака посвећеност, не само лидера у влади него и у парламенту, цивилном друштву па и у медијима јер и они на неки начин утичу на јавно мњење. Важно је рећи људима који су бенефити чланства у Европској Унији. Грађани Унију схватају као некакав блок који стално нешто захтева – реформе, реформе, док други ништа не траже, говоре то је добро, разумемо вашу позицију али важно је да се разуме да то што ми инстистирамо на реформама јесте у интересу грађана Србије.
Тањуг

Није у питању удовољавање европским званичницима, то је побољшање услова живљења, пораст добробити грађана, више шансе за запослење. Почетак преговора о прикључењу Србије одмах је утицао на повећање инвестиција не само европских фирми јер то подразумева веће поверење инвеститора у правни систем земље. И то је нешто што се рачуна и што је конкретна корист за грађане.

Треба говорити људима шта су користи и друга ствар који желим да кажем, јесте да је важно имати обучене и оспособљене људе у различитим министарствима да преговарају са нама о свим тим питањима и да уђу у сам процес. То је нешто што се мора рећи.

Србија је отворила десет поглавља, од којх су нека привремено и затворена. Да ли је могуће отворити још нека поглавља током ове године?

– Ја сам потпуно убеђен да ћемо отворити два до три поглавља ове године. Али да поновим – отварање поглавља је једна ствар, а преговарање и покретање процеса који су у вези са неким поглављем је нешто друго. За то требамо компетентне и искусне људе у самој земљи. И наравно, политичку вољу да спроведемо неопходне законске промене и неопходне реформе.

Како бисте оценили напоре Владе Србије када је реч о економском расту, реформама и другим пољама на путу ка ЕУ?

– У том смислу, могу само да похвалим достигнућа Владе. Ако погледате економске показатеље, земља очекује раст, незапосленост се смањује, број страних инвеститора се даље повећао. И за ово могу да кажем да је позитивна последица преговора између Србије и Европске уније, али такође и последица снажне посвећености Владе неопходним економским реформама и стимулисању посебно приватног сектора.

Неке опозиционе партије у Србији Вас критикују због тога што хвалите Владу. И критикују Вас лично, кажу да кад дођете у Београд говорите о напретку, а они се са тим не слажу, не виде га. Какав је ваш коментар?

– Добро, то је специфичан феномен ово региона, црно-бело размишљање. Или си за нешто или против нечега. Не видиш и не чујеш нијансе и различитости. Ја се обично бавим стварима које су забрињавајуће. Неки само чују забринутост, а други само позитивне ствари.

Тако да је слика увек помешана, али немам проблем да препознам напредак ако га има, зато што је то нешто што треба да се каже људима. Али једнако томе треба бити искрен ако има недостатака. Наш главни циљ је да направимо прогрес, да будемо оптимистични, али да будемо међу партнерима отворени и искрени и да се позабавимо стварима. Тако да је моја молба свима да имају објективну процену ситуације.

То је моје разумевање, не само према Србији , вецх такође и према земљама у региону. Можемо бити успешни само ако постоји једнак третман инспирисан веома позитивним ставом. Признајем, имам веома позитиван однос према региону и према европској преспективи овог региона.

У складу са тиме, пре неколико дана Косово је формирало Владу. Српска листа на Косову је подржала конституисање институција и формирање Владе. Да ли је то, по вашем мишљењу, била права одлука?

– Видео сам да формирана Влада. Били су избори, који су међународно признати. Нису били јасни резултати, требало је времена да се формира Влада. Морам да признам да је добро што је требало само три месеца, с обзиром на да је прошли пут требало девет месеци. Мислим да Косово нема времена за траћење у погледу потребних напора за реформе, које би требало да додатно побољшају преформансе државе. Мислим да се ствари нису промениле од оних пре лета. Задаци и изазови су још увек ту. То мора да, да тако кажем, узме у разматрање нова Влада. Надам се да су још увек предани, да поштују владавину права и све што је везано за то.

Да ли очекујете од премијера Рамуша Харадинаја и нове Владе на Косову да ће наставити дијалог између Београда и Приштине у Бриселу, укључујући формирање Заједнице Српских Општина и других питања која су укључена у Бриселски споразум?

– Обавеза је институција и надлежних органа две државе да имају дијалог, без обзира на то које су Владе. Ако је у питању Европска перспектива, сви морају допринети овом дијалогу. Не само дијалогу, вецх да се држе споразума, да га имплементирају, јер се то рачуна. У том погледу, ја рачунам да ће нова Владу наставити овај процес, зато што је у интересу грађана Косова да имају успешан дијалог.

Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији. Како видите тај потез?

– Као веома храбар, такође у право време. Веома је важно да се покрене унутрашња дебата зато што је то важно за европску будућност Србије. Изабрао је државништво и лидерство. Мислим да је то неопходан потез. Подржавам иницијативу, али је до грађана да одлучују о томе, да дискутују и на крају нађу решење. Ми као Европљани никад не саветујемо шта би требао да буде резултат, како би требао да изгледа. За нас је важно да је овај процес почео. Још једном, мислим да је ово веома важно и да ће велики број људи у Србији учествовати.

Разговарали смо о датуму. Имам једно питање у вези тога. Зашто би Србија и њени грађани требало да буду стрпљиви и шта могу да очекују од Европске Уније у будућности?

– Све више живимо у глобализованом свету. Европа је далеко најснажнији економски блок на свету. Најатрактивније тржиште. Ми имамо захтеве многих земаља широм света за склапање трговинских споразума са нама. Ми смо највећи инвеститори на свету. Тако да могу да кажем да смо циљ инвестиција из многих земаља широм света, најинтернационалнији смо регион.

Веома конкурентни. Због тога и даље можемо да производимо једну трећину економског капацитета. И то са само шест или седам процената светске популације. Зато имамо најбољи стандард на свету. Ми смо веома стабилан, мирољуив регион и да када би се придружили, да тако кажем, овом блоку била би гаранција грађанима да ће учествовати у овој просперитетној будућности.

То није лаган пут, нема гаранције, али мислим да је интерес мале државе боље заштићен у великој фамилији. Коначно, интерес сваке индивидуе је да види мир и просперитет за себе, своју породицу, своју децу, унучиће. Мислим да су перформансе Уније у прошлим деценијама доказале овај концепт.

Извор: pink.rs