Издвајамо Србија

ЈОХАНЕС ХАН: Србија може у ЕУ и пре 2025, али под овим условима

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Београд — Србија може да се придружи ЕУ и пре 2025. или чим буде спремна, у зависности од испуњавања критеријума, изјавио европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Високи званичник ЕУ, који је у једнодневној посети Београду, рекао је у интервјуу за Телеграф.рс да „ЕУ веома подржава стратешки циљ Србије за интеграцију у Унију“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„ЕУ је одана и озбиљна у својој посвећености да доведе Србију и друге из региона, у ЕУ. Ову посвећеност је нагласио и председник Јункер у свом говору о стању нације“, истакао је Хан.

Он је подсетио да је у основном „Плану за уједињенију, јачу, и више демократску унију“ Србија, заједно са Црном Гором, идентификована као предводник за придруживање ЕУ, препознајући да се Србија може придружити до 2025. или чим буде спремна, у зависности од испуњавања потребних критеријума.

За Хана је „ово је јако охрабрење за Србију и све земље Западног Балкана“.

Комесар за проширење ЕУ сматра да је квалитет реформи кључан за отварање и затварање поглавља: спровођење владавине права и успесна тржишна економија у корист грађана Србије.

„Зато је брзина приступања Србије у њеним рукама. То ће зависити од напретка Србије ка њеном стратешком циљу, чланству у ЕУ. Комисија напорно ради заједно са српским властима и друштвом, како би припремила основу државама цланица да донесу једногласну одлуку о путу Србије ка ЕУ“, навео је Хан.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО