Издвајамо Србија

ЈУНКЕР ПОТВРДИО: Србији до даљњег ЗАБРАЊЕН улаз у Европску унију!

До краја мандата садашње Европске комисије неће бити испуњени услови за улазак неке земље З. Балкана у чланство ЕУ, изјавио је председник ЕК Жан Клод Јункер.

Након тога ће, како је рекао, свака нова чланица морати да претходно уврежи деловање правне државе и вредности ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јункер је то рекао у годишњем излагању о “стању Уније” у Европском парламенту и истакао да ће “идућих година ЕУ имати више од 27 држава чланица”.

Али, како је навео, “услови за улазак неке нове чланице у ЕУ са Западног Балкана неће моћи да буду испуњени до краја мандата садашње Европске комисије” 2019. године.

“А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вредности ЕУ буду испоштоване”, предочио је Јункер и нагласио да је “то апсолутни приоритет”.

Он је ставио до знања да “то искључује засад улазак Турске у чланство ЕУ”.

Како је образложио, Турска се “већ извесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ”.

“Тамошњи новинари морају имати слободу говора у редакцијама, новинари не смеју бити затварани”, упозорио је Јункер.

Челник Европске комисије је рекао да позива оне који су одговорни у Турској да ослободе “наше и не само наше новинаре” и да “престану да вређају наше државе и њихове вође називајући их фашистима и нацистима”.

“Европа је континент зреле демократије, али они који свесно вређају руше мостове, а у Турској они који то чине желе да сруше мостове да би потом оптужили Европску унију за неуспех у преговорима о чланству”, рекао је Јункер.

“Ми, с наше стране”, како је додао, “и даље остајемо пружене руке великом турском народу и свима онима који на темељу наших вредности желе да раде с нама.”

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом годишњем говору о стању Уније каже да је ЕУ последњих година повратила поверење у себе

 

Извор: Б92

БОНУС ВИДЕО