Русија Свет

АМЕРИ ТРАЖЕ ОД ПУТИНА ДА СНИМАЈУ РУСКУ ВОЈСКУ: Шеф армије САД у Европи тврди да Москва нешто крије!

Командант америчких копнених снага у Европи Бен Хоџис позвао је данас Русију да прошири приступ медија својим предстојећим војним вежбама, додавши да се саопштењима Москве „не може веровати“

Ако је Руска Федерација заиста заинтересована за стабилност и безбедност, онда нека буду транспарентни и позову медије да виде све што они раде“, рекао је Хоџис новинарима у Литванији, преноси АФП.

Москва је саопштила да ће 12.700 војника из Русије и Белорусије учествовати у војним вежбама „Запад“ дуж источног обода НАТО-а од 14. до 20. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, западни званичници су навели да припреме наговештавају да ће то бити много обимније вежбе, што би значило да би Москва требало да омогући међународним посматрачима да прате те вежбе.

– Руси нам нису дали много разлога да верујемо у бројке које они износе – рекао је Хоџис, поновивши изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Вежбе у западној Русији и Белорусији изазивају нелагоду у Пољској и балтичким земљама, мада Москва наглашава да ће везбе бити „чисто одбрамбене природе“, напомиње француска агенција.

– Мислим да би све било решено и сви би били опуштени кад би Руска Федерација позвала медије да прате све што они раде, као што то чине литванске, немачке или америчке оружане снаге – истакао је командант америчких копнених снага у Европи.

Раније ове недеље, САД су послале додатне млазне ловце и чету америчких копнених војника да појачају америчко присуство у Литванији током најављених вежби, док је НАТО распоредио око 1.000 војника у свакој од балтичких земаља и Пољској као одговор на растућу забринутост због руских намера после припајања Крима 2014.

– Сигуран сам у способност одвраћања каква је тренутно присутна у овом региону, али увек морамо бити на опрезу. Будност је обавеза свих наших безбедносних служби. Али, ја нисам баш добар у предвиђању будућности – закључио је Хоџис.

Извор: Tanjug