Свет

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ САД: Не дирајте Кима, никад нисте успели да првим ударом уништите противничке ракетне системе!

САД никада у историји нису успеле да првим ударом униште непријатељски систем управљања ракетама. Нису то успеле ни 1991. нити 2003. током напада на Ирак. Оманули су и 2011 у Либији, а Северна Кореја има више ракета него било који непријатељ САД у прошлости. И не само ракете, већ и нуклеарне бојеве главе

Демонстрација моћи

Loading...

Владимир Хрустаљов, стручњак за севернокорејско наоружање из Владивостока, објашњава да појачано обуздавање Пјонгјанга предвиђа очување мира на Корејском полуострву.

Према његовом мишљењу, тај сценарио је највероватнији и поред ратоборних изјава Вашингтона након што је Северна Кореја почетком недеље лансирала балистичку ракету која је прелетела Јапан.
Притом ће, каже, САД и даље демонстрирати војну моћ у региону и повећати број војних вежби са Јужном Корејом.

– Шта ће бити даље велика је непознаница. Не зна се да ли америчко војно руководство има довољно података о одбрамбеном потенцијалу Северне Кореје – упозорава Хрустаљов у разговору за Спутњик.

Када је реч о севернокорејском систему ПВО, руски експерт напомиње да је то велика тајна чак и за САД, које имају веома стручне обавештајне службе.

Пјонгјанг, подсећа Хрустаљов, поседује противавионски ракетни систем “Муња 5”, домаће производње и са веома добрим карактеристикама, али није познато да ли је и колико ефикасан у реалним ратним условима.

Уколико би се САД одлучиле за војни сценарио, Хрустаљов указује да би његов успех доста зависио од тога колико би био ефикасан први удар.

– САД никада у историји нису успеле да првим ударом униште непријатељски систем управљања ракетама. Године 1991. након напада САД на Ирак, ирачке ракете ‘скад’ су ипак полетеле. Године 2003. после другог напада на Багдад, ирачке власти су успеле да искористе балистичке ракете ‘Ел Самуд’ и 2011, током операције у Либији, Гадафијеве снаге су такође имале на располагању пројектиле. А Северна Кореја има више ракета него било који непријатељ САД у прошлости. И не само ракете, већ и нуклеарне бојеве главе – наводи он.

Севернокорејски пројектили, према речима Хрустаљова, могу да погоде било коју локацију у Јужној Кореји и Јапану, а тамо се налазе десетине хиљада америчких војника и стотине хиљада цивила, америчких грађана.

– Пјонгјанг поред тога има ракете ‘Хвасонг 12’ и ‘Хвасонг 14’. Ти пројектили имају много већи домет и систем ПРО не штити у потпуности од њих – упозорава руски војни стручњак.

Он подсећа да је ракетни систем „Патриот” показао стопостотну ефикасност на полигону, али када је почела операција “Пустињска олуја”, систем “Патриот” је обарао дупло мање непријатељских ракета.

Музика нуклеарки

Хрустаљов додаје да тренутно нико у свету нема искуства пресретања ракета средњег домета у реалним војним условима, а такође истиче да Северна Кореја има јаку и велику мрежу подземних склоништа и комуникација.
– Да ли је Америка у стању да уништи тај систем? Одговор на то питање може се добити искључиво нападом – констатује он.

– То неће потпуно уништити војне капацитете те земље, али ће да наљути Пјонгјанг, који ће сигурно одговорити. Ако се САД одлуче за ‘тотални рат’ против Северне Кореје, Пјонгјанг ће применити екстремне мере. Како кажу Руси: ‘Кад већ умиремо, боље је да то радимо уз музику’. То ће бити музика нуклеарних бојевих глава – упозорава руски војни стручњак.

Ипак, Хрустаљов верује да чак и кад Трамп обећава Пјонгјангу “огањ и гнев”, у случају да Северна Кореја нападне САД, није важно шта каже амерички председник, који често даје веома контрадикторне изјаве, него шта планира амерички војни врх и шта ће он понудити врховном команданту.

Поређење восјки САД и Северне Кореја можете погледати у следећеми видео запису!!!

https://www.youtube.com/watch?v=6og9iThqulw

Извор: rs.sputniknews.com
Loading...
loading...
loading...