Србија

ШИПТАРИ у мртвачници у Приштини КРИЈУ 400 СРПСКИХ ЛЕШЕВА! Наше власти трагају за остацима Срба масакрираних на КиМ!

Кости више од 400 Срба убијених широм Косова и Метохије током 1999. већ годинама леже у мртвачници у Приштини, али тамошње власти не дозвољавају да се оне идентификују. Потрага траје и за остацима око 3.900 Срба убијених у Хрватској и БиХ.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власти у Приштини већ 18 година у мртвачници крију посмртне остатке више од 400 Срба убијених у рату на Косову и Метохији 1999. године, подаци су Комисије за нестала лица.

Председник ове комисије, државни секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да Приштина, упркос сталним захтевима наше владе, упорно не дозвољава идентификацију остатака Срба који су зверски масакрирани широм Косова. Слична судбина задесила је око 3.900 српских војника и цивила који се воде као нестали у ратовима у Хрватској и БиХ.

Скривају злочине

Одаловић је нагласио да Приштина, када се помене тема несталих и убијених Срба, одбија било какву сарадњу са нашим властима.

– У мртвачници у Приштини и даље леже посмртни остаци више од 400 убијених Срба, међутим тамошње власти не желе да нам дозволе да их идентификујемо. Са друге стране, Србија је пронашла 9.000 тела Албанаца и предала их породицама. Предали смо и 2.500 докумената, а нисмо добили ништа заузврат. Не постоји спремност Приштине да подели документа и информације са нама. Није отворен ни архив Ослободилачке војске Косова… – нагласио је Одаловић.

Симо Спасић, председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији, тврди да су остаци 400 масакрираних Срба пребачени у мртвачницу у Приштини још 1999. године и да се тамо крију од јавности.

– Како би прикрили своје злочине, Албанци су још 1999. године, заједно са КФОР-ом, лешеве скупљали са улица и пребацили их у мртвачницу у Приштини. Ради се о Србима убијеним широм Косова, пре свега у Ђаковици, Призрену и Ораховцу. Албанској страни не одговара да се открије толики број убијених Срба и због тога не дозвољавају да се тела идентификују. То више нису ни тела, остале су само кости – напомиње Спасић.
Он додаје да породице људи који су дали живот за Косово сада траже да се у Хагу осуде албанске вође ОВК.

ТАЧИ: О споразуму са Србијом грађани ће одлучити на референдуму, САД ће директно учествовати у наставку дијалога

– Породице су остале и без правде и без посмртних остатака својих великих мученика. Мора се одговорити на питање ко је убијао те људе, а правда ће бити задовољена тек када се осуде албанске вође и ОВК – сматра Спасић.

Срамне казне

Судбину сличну Србима са Косова доживело је и око 3.900 наших војника и цивила у Хрватској и БиХ. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже за Информер да постоје озбиљне препреке које коче процес тражења и идентификације несталих Срба у свим ратовима.

– Очигледно је да званични Загреб, Сарајево, баш као и привремене институције у Приштини не показују стварну вољу да се учине конкретни помаци… Да се реши судбина несталих и убијених Срба, да се обави њихова ексхумација, као и идентификација посмртних остатака. Поред 400 Срба у мртвачници у Приштини, остаци још близу 4.000 Срба леже у гробницама у околини Загреба, Осијека, Сарајева, Мостара… – каже Линта и додаје да породице несталих Срба посебно вређа чињеница да нису учињени готово никакви помаци у кажњавању злочина које су починили припадници ОВК, Хрватске војске, Армије БиХ и ОВК:

– У претходном периоду пристрасно су вођени поступци за злочине над Србима у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији, гђе су кривци ослобођени или су осуђивани на смешно мале затворске казне. Тиме су додатно понижаване жртве и њихове породице – оценио је Линта и додао да међу настрадалима највише има цивила.

 

Извор: Informer.rs

 

Бонус видео: