Издвајамо Србија

ПАЖЊА! ОД ПОНЕДЕЉКА КАЗНЕ ЗА ПРЕКОРАЧЕЊЕ ПРОСЕЧНЕ БРЗИНЕ: Ево како ће се мерити да ли сте направили прекршај

Полиција је апсолутно спремна за почетак кажњавања возача који прекораче просечну брзину на аутопуту и од понедељка креће са првом деоницом, изјавио је данас директор полиције Владимир Ребић.

„Возачи треба да буду свесни да се ограничења морају поштовати и да се не исплати журити негде, јер ће их на овај или онај начин стићи заслужена казна“, рекао је Ребић.

Фото: Јутјуб

Полиција је, каже њен директор, захваљујући доброј сарадњи са ЈП „Путеви Србије“, успела да постојеће ресурсе тог предузећа искористи да прибави потребне податке, а то су време уласка на одређену наплатну рампу и време изласка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тај пут смо измерили, пређени пут се дели са временом, имамо јасан показатељ колика је просечна брзина и ми ћемо практично од понедељка те податке прибављати од ‘Путева Србије’ и достављати их на кућне адресе грађана, а када се ради о страним држављанима, они ће се на лицу места заустављати, саопштаваће им се прекршај и у складу са учињеним прекорачењем водити прекршајни поступак или изрицање новчане казне на лицу места“, каже Ребић.

Подсећа да за то постоји законско овлашћење, још од 2009. годиен када је донет Закон о безбедности саобраћаја, који предвиђа и могућност мерења просечне, односно средње брзине.

Чињеница је, износи Ребић, да се у Србији годишње открије око милион прекршаја, као и да су „наравно сви свесни да их има много више“ и да саобраћајна полиција у том смислу покушава да санкционише најтеже прекршаје, који доприносе већем страдању.

„Тако ћемо радити и у случајевима прекорачења средње брзине. Ссто се тиче повећања ограничења брзине, ми сада морамо поштовати важеће прописе, који кажу да је дозвољена брзина на аутопуту 120 км/х. Свакако ћемо у првом тренутку процесуирати најпре оне возаче који су учинили највећа прекорачења. То чинимо и на другим местима где меримо брзину“, рекао је Ребић.
Извор: Курир.рс / Тањуг

БОНУС ВИДЕО