loading...
Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ У СРБИЈИ: Ако имате више од 24 године прете вам смртоносне богиње!

Фото: Pixabay.com

Морбилама се могу заразити сви који су примили само једну дозу вакцина, кажу епидемиолози.

 

На Космету влада епидемија малих богиња илити морбила с више од 164 заражених људи, а једна беба је умрла.

Лекари упозоравају да нису угрожена само невакцинисана деца, већ и сви који су добили само једну дозу вакцине у оквиру вакцинације која се спроводила до 1993. године или су добили неквалитетна цепива.

СУДИЈЕ ПОГУРАЛЕ АРСЕНАЛ ДО ПОБЕДЕ: Храбра Звезда ношена Делијама је заслужила бар реми!

– Ако има епидемија морбила на Косову, ако је један већ оболео у Врању, ако их има и у Македонији, Румунији и Аустрији, односно свуда где је комуникација нашег живља велика, то значи да мале богиње могу врло лако да се прошире и у Србији. Најугроженији су велики градови који имају мали број вакцинисане деце. Најмање их је у Београду, па затим следе Ниш, Нови Сад и Крагујевац.

Пре 1993. вакцина од морбила се давала у једној дози и та једна доза може бити сасвим довољна заштита, међутим ми смо деведесетих лутали од произвођача до произвођача и стално их мењали – објашњава епидемиолог Радмило Петрушић.

Он подсећа да деведесетих година прошлог века нису имали довољно вакцина због санкција.

– Друга доза вакцине, односно ревакцинација, појачава или поправља дејство прве ако случајно није била добра. „Торлак“ је покушавао тада на све стране да нађе довољно вакцина, али нико није хтео осим Италијана да нам их прошверцује. Ипак, најважније је да као нација имамо колективни имунитет и зато је важно вакцинисати децу јер га управо она праве.

ШОКАНТНА ОДЛУКА! МУСЛИН ЋЕ БИТИ СМЕЊЕН!? Србију на Мундијалу води легенда?!

Сви они који су рођени после 1971. године примили су једну дозу такозване моновакцине против морбила, од 1978. године почиње да се примењује ММ вакцина, па од 1981. вакцина против морбила постаје обавезна. Тек од 1993. године почела је примена ММР вакцине, и то у две дозе.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs