Србија

Америка критикује Србију: Устаните са руске столице!

Високи званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји хитно је прекјуче допутовао у Београд и рекао да САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет. Он је истакао да то није норма у међународној заједници.

 

– Зашто Русија то тражи, зашто врши притисак на Србију да јој да нешто што није норма у међународној заједници – упитао је Хојт Ји новинаре у паузи 17. Српског економског форума.

КЉУЧА ОТПОР У АЛИЈАНСИ: Ко први напушта НАТО?

Према његовим речима, циљ САД је да Србија буде просперитетна, стабилна и безбедна држава, интегрисана у ЕУ.

– Зато верујемо да треба да се окрене партнерствима, иницијативама које ће је приближити ЕУ – рекао је Хојт Ји и додао:

– Предлажем нашим партнерима у Србији да питају Русију шта она чини да јој помогне на путу ка ЕУ. Не видимо како би додељивање дипломатског имунитета персоналу у центру помогло Србији да испуни циљ – чланство у ЕУ – закључио је амерички званичник.

Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу. Он је навео да те земље не могу да балансирају између две стране, и додао да су САД партнер Србији на путу ка Унији.

– Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко – рекао је Ји, и то на српском језику!

Невиђен притисак

Министар одбране Александар Вулин, поводом изјава Хојта Јија, казао је да је то свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу и на наше право да самостално одлучујемо.

– Не знам каква ће бити позиција и одговор председника Александра Вучића, али сам сигуран да ће умети да се избори са притисцима као што је увек умео и до сада – нагласио је Вулин, а у своје име, рекао је Вулин, “могу да кажем да ово није изјава пријатеља и да ово није изјава човека који поштује Србију, који поштује нашу политику, који поштује наше право да одлучујемо”.

– Србија ће своје одлуке доносити сама, без обзира на то колико били велики они који сматрају да могу да одлучују уместо нас
– закључио је Вулин.

Осврнуо се главни амерички дипломата за Балкан и на идеју да пензионисани генерал Владимир Лазаревић, који је у Хагу осуђен за ратне злочине у косовском рату, буде предавач на Војној академији.

– Да неко ко је осуђен за ратне злочине може да буде предавач на Војној академији, није добар знак опредељености Владе да ратни злочини буду кажњени – рекао је у Београду Брајан Хојт Ји, који сматра да одслужена казна не значи и отпуст грехова.

Може да буде и горе

– Потребно је схватити ургентност тренутка у суочавању са проблемима, да се ситуација не би погоршала. Важан је и тај концепт партнерства – истакао је амерички званичник.

– Било да су одслужили казну или не, они се сматрају одговорним – рекао је Хојт Ји.
Из разговора са лидерима на Балкану, јасно је да постоји опредељеност да они који су починили ратне злочине буду предати правди, каже Хојт Ји.

ДРАМАТИЧНО! Никад страшнији притисак на српску независност: ЕВО ШТА АМЕРИКАНЦИ ЗАХТЕВАЈУ ОД СРБИЈЕ!

– Поруке балансирања нису јасне поруке. Битно је да држава не балансира између две стране – сматра званичник америчког Стејт департмента.

Извор: Vestionline.com