Србија

АМЕРИЧКА АМБАСАДА: „Србија нам је обећала да ваши војници неће са Русима у Сирију“

Сједињене Америчке Државе подржавају Србију у разминирању, потребе Србије су на првом месту, али смо из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије добили уверавање да српски деминери неће бити послати у Сирију, каже Ерик Хејден, аташе за штампу америчке амбасаде у Србији.

 

Loading...

Америчка администрација са неодобравањем гледа на најаве да би деминери ВС, у чије је усавршавање значајно уложила војска САД, могли да иду на терен у Сирију са руским војницима, о чему је „Блиц“ писао. Према нашим сазнањима, то је један од узрока због ког су недавно севнуле варнице између америчког амбасадора Кајла Скота и министра одбране Александра Вулина.

ЕКСКЛУЗИВНО! ЗВЕЗДА ДОВОДИ НБА ПОЈАЧАЊЕ: Бивши кошаркаш Мајамија и Голден Стејта облачи дрес шампиона!

– „Блиц“ је правилно известио да је влада САД пружила значајне донације у новцу, опреми и обуци како би помогла Војсци Србије да се ослободи мина преосталих из рата, и тако учини Србију безбеднијим местом. Управо због тога смо, у последњих 15 година, обезбедили више од 20 милиона долара помоћи за операције разминирања у Србији. Током наше последње велике заједничке вежбе, у априлу 2017, влада САД донирала је око 450.000 долара у медицинској и опреми за деминирање како би Војска Србије унапредила своје капацитете – објашњава Хејден.

У априлу 2017, када је Министарство одбране водио Зоран Ђорђевић, стигле су најаве да би ВС следеће године могла да учествује у разминирању у Сирији. Хејден, међутим, каже да су из Министарства одбране добили уверавања да до тога неће доћи.

– Медијски извештаји из Русије наводили су да ће деминери из Србије бити ангажовани заједно са снагама Русије у Сирији у будућности. У последњих шест месеци, у нашим бројним разговорима са руководствима Министарства одбране и Генералштаба ВС, влада САД је добила вишеструка уверавања да је ова прича нетачна, и да је циљ наше билатералне обуке био да оспособимо припаднике Војске Србије да очисте простор бившег војног аеродрома у Сјеници, те да се он отвори за употребу. САД већ имају планове за следећу годину којима би се наставила помоћ развоју капацитета Војске Србије у овом пројекту. Попут Министарства одбране, и ми сматрамо да је важно да целокупна територија Србије буде безбедна за живот и трговину – истиче Хејден.

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Клинтон и Блер ће одговарати на суду за злодела – УЖИВАЛИ СУ У УБИЈАЊУ СРПСКЕ ДЕЦЕ!

Он додаје и да су добили уверавања да ће, када се заврши посао у Србији, наши деминери радити само на операцијама које су под УН и ЕУ.

 

Извор: Blic.rs

Loading...
loading...
loading...