Издвајамо Србија

АМЕРИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ШОЈГУА И РУСКЕ ВОЈНЕ ПОМОЋИ СРБИЈИ: Вашингтон послао ПИТ-БУЛА ХОЈТА ЈИА да запрети Вучићу!

Фото: Јутјуб

Ако дођете после Шојгуа, значи да вам је теза: „Ми сматрамо опасним већ и то што је Шојгу дошао, за нас је ‘црвена крпа’ већ и то што је он био у Београду. Ми сада од вас хоћемо неки знак верности. Шојгуа сте угостили као министра, сад нама дајте нешто да ми можемо код куће да кажемо да Србе држимо и даље“

Колумнисткиња „Недељника“ Љиљана Смајловић, поводом порука америчког званичника Хојта Јиа у Београду, каже да су се САД можда уплашиле да је Шојгу издејствовао статус дипломатског имунитета за запослене у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, па су дошли да покушају да то спрече.

Ми већ десет година слушамо да се не може седети на две столице. То није тачно. Наравно да нема ничег шизофреног у томе да желиш да будеш у добрим односима са што више страна света
Смајловић истиче да, ипак, нема инсајдерске информације у вези са тим шта је Београд одлучио што се тиче статуса запослених у Центру.

Она наглашава и да нико више са Запада не долази у Србију ко не помиње Ниш на овај или онај начин.

– Амерички званичник Брајан Хојт Ји рекао је у Београду оно што увек говори, али веома је занимљиво што је он дошао у Србију само неколико дана после посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа – каже бивша председница Удружења новинара Србије.

Фото: Јутјуб

Иако истиче да Хојт Брајан Ји није неки нарочито високи функционер америчке администрације, Смајловићева каже да је за Американце веома важно што је Београд угостио руског министра одбране.

Каже и да би амерички званичник сматрао да је долазак у Београд успешан када би по повратку у Вашингтон могао да покаже како се Србија после његово посете померила бар неколико милиметара ка Западу.

– Ако дођете после Шојгуа, теза вам је: ‘Ми сматрамо опасним већ и то што је Шојгу дошао, за нас је ‘црвена крпа’ већ и то што је Шојгу био у Београду. Ми сада од вас хоћемо неки знак верности. Шојгуа сте угостили као министра, сад нама дајте нешто да ми можемо код куће да кажемо да Србе држимо и даље – каже Смајловићева.

Смајловићева није изненађена брзом реакцијом Москве на Јиову изјаву о томе да Србија не може да седи на две столице.
– Москва ово прати једнако или више заинтересовано као и Американци и мислим да је и Москви важно да ми не направимо корак у оном супротном правцу, што је и логично. Нама Москва јако много чини, Косово би било члан Уједињених нација да нема тог страха од вета Москве и по мени то је веома крупна стратешка услуга коју нам Русија прави – каже она.

У односима Србије са САД најважнија су питања Косова и Метохије и односи са Русијом, али у овом тренутку много је важније ово друго.

– Шојгу је био окидач, а не било шта у вези са Бриселским споразумом – сматра Смајловићева.

Нама Москва јако много чини, Косово би било члан Уједињених нација да нема тог страха од вета Москве и по мени то је веома крупна стратешка услуга коју нам Русија прави

На питање шта би САД могле да траже од Србије у смислу прекида блиских односа са Русијом, да ли је то можда увођење санкција Русији, Смајловићева каже да се у дипломатским сусретима говори о врло конкретним стварима.

– Нико никада не каже: ‘Прекините блиске односе’. Ја мислим да је то било: ‘Немојте да дате Русима оно што сте нама дали за наше особље’. Ето, то је валута у међународним односима. То је начин на који ви исказујете некоме поверење. Ви сте дали припадницима НАТО-а тај имунитет, ако сад то дате и Русима стављате нас у исту позицију – мишљења је саговорница Спутњика.
Она указује да је страх од Русије постао важан покретач ствари у Америци.

– Ми већ десет година слушамо да се не може седети на две столице. То ништа није тачно. Наравно да нема ничег шизофреног у томе да желиш да будеш у добрим односима са што је могуће више страна света – каже Смајловићева и додаје да је Вашингтону важно да уплаши Србију од блиских веза са Русијом.

О детаљима разговора са Јиом председник Србије Александар Вучић обавестиће јавност у наредним данима, а према оцени наше саговорнице српска страна била је спремна да изнесе више детаља, али су Американци инсистирали да саопштење буде лаконско и врло начелно.

 

Извор: rs.sputniknews.com