loading...
Издвајамо Србија

БРНАБИЋ ОШТРО: Питаћемо ЕУ да ли постоје два међународна права, једно за чланице а друго за државе које то нису?!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Председник и Влада Србије обратиће се Европској комисији, поводом става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити, писмом у којем ће тражити одговор на низ питања с тим у вези, а пре свега – да ли за ЕУ важи једно међународно право, или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ.

То је новинарима после консултација код председника Александра Вучића пренела премијерка Ана Брнабић.

„Реално нас је јако изненадио став Европске комисије и све оно што је говорио портпарол. Хтели смо да видимо како да реагујемо у смислу шта све даље треба да питамо Комисију“, рекла је Брнабић новинарима после консултација државног врха код председника Србије.

„Међу питањима ће бити и да ли међународно право важи за ЕУ или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ“, рекла је премијерка.
Прочитајте још – Сазване хитне консултације због саопштења ЕК о КиМ и Каталонији

„Ја путујем у Брисел у раније договорену посету, 10. и 11. октобра и свакако ћу тада однети наше писмо и свакако ће ово бити једна од тема“, рекла је председница владе.

Брнабић је навела да ће писмо бити прослеђено и свим државама које нису признале тзв. државу Косово, да им се захвалимо и дамо на знање колико је важно што нису то учинили и колико су били у праву када су бранили и веровали у међународно право.

Она је рекла да ће писмо бити послато и онима који су признали Косово, како би им се поставила иста питања, „а можда они имају неке одговоре за Србију“.

На састанку су учествовали и министри владе, те директор Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Извор: Танјуг

loading...