loading...
Србија

ВЕЛИКА ПРОМЕНА ЗА СРБЕ: Неће бити више печата у пасошу, од сада ћемо путовати другачије

Европски комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је истакао да је циљ ове мере и да се смањи могућност превара, крађе докумената и идентитета

 

Успостављање система за регистрацију података о уласку и изласку држављана трећих земаља који прелазе спољне границе ЕУ (ЕЕС), који ће од 2020. године изазвати значајне промене приступа шенгенском простору, изгласано је данас у Стразбуру од стране Европског парламента, пишу Новости.

ОН ЈЕ НАЧИСТО ЛУД: Андрија Милошевић на снимању упао у тек ископану раку на гробљу, ГЛУМЦИ ПОПАДАЛИ ОД СМЕХА

– Нове мере неће отежати живот грађана Западног Балкана. Напротив, требало би да олакшају пролазак граница. Циљ је управо био да се што брже путује. Истовремено, и да допринесе борби против тероризма. Цео систем зовемо “паметним границама” – каже за “Новости” посланица ЕП и известилац из сенке за модернизовање граница Тања Фајон.

Предвиђена је усаглашена и јединствена европска електронска контрола докумената на уласку у ЕУ, којом ће се проверавати подаци из пасоша, али и дозвољено време проведено унутар шенгенског простора.

Нови аутоматизовани систем ће на граници сакупљати биометријске податке и “препознавати” грађане приликом следећих путовања.

Европски комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је истакао да је циљ ове мере и да се смањи могућност превара, крађе докумената и идентитета.

Јовановић: Слажем се Хојтом, Србија не може да седи на две столице

Тања Фајон каже да ће у преговорима који ће ЕП сада водити с Европским саветом поводом другог система ЕТИАС, о којем се писало претходних дана, настојати да сви који немају унапред прибављену ауторизацију за улазак могу да је добију на посебном киоску на граници. Она каже и да цена није дефинитивна, па може да се догоди да после преговора буде и нижа од предвиђених 10 евра.

 

Извор: Telegraf.rs/Novosti.rs