loading...
Србија

Влада ћути: По закону мора да врати плате, није то повећање

Месецима, недељама, а нарочито последњих дана у току је готово лицитација – када ће и за колико бити повећане плате и пензије? Истовремено, док власт говори о досад “невиђеном расту плата и пензија”, економски новинари подсећају да није реч о повећању, већ о враћању на ниво пре новембра 2014., пише Маја Николић за Н1.

 

Зашто кажу повећање, а мисле на враћање?
Управо је Влада приликом одлуке о смањењу плата и пензија њу и орочила до краја 2017. Још је Александар Вучић био премијер када је најавио да ће плате и пензије до краја године бити знатно повећане.

ОД 22 ДРЖАВЕ ЕУ, ЧАК ОСАМ ИМА ПРОБЛЕМ СА СЕПАРАТИСТИМА: Која ће прва повући признање Косова?

“Из нашег угла велико, а из угла нашег народа, никад није довољно. Али, свакако, највеће до сада”, рекао је Александар Вучић, председник Владе, 1. маја 2017.

“Верујем да ћемо у наредне три недеље изаћи с коначним одлукама око раста плата и пензија”, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Како данас реагују пензионери на обећања која стижу са малих екрана?

“Оно што кажу да ће да нам повећају, прво нека нам врате, а онда нека наставе тамо где смо стали, а и то не знам баш да л ће бити брзо”, каже на то једна пензионерка.

Зашто власт каже повећање, а мисли на враћање? И зашто више не говоре о томе да су и по Закону којим су плате и пензије привремено смањене обавезни да их врате до децембра 2017

– Али они то некако прескачу. Било би нормално да су они рекли “е људи, прошло је време трајања закона, урадили смо то што смо урадили, добро смо урадили, сад морамо да испунимо обавезе које нам долазе по закону”. Али они то не раде, него све приказују као неку своју посебну заслугу и као милост према грађанима Србије – каже Мијат Лакићевић, уредник Новог магазина.

ВЛАДИМИР МАРЈАНОВИЋ У КОНТРАНАПАДУ: Нећу више да ћутим, Јелену је убио швалер ТАЈКУН, штите га ПОЛИТИЧАРИ и..

Где је новац од уштеђених плата и пензија?
Чист популизам, кажу и пензионери синдикалци. “Као нека лицитација, неко надгорњавање, ко ће дати више или ко захтева да се да мање”, наводи Михајло Радовић из Удружења синдиката пензионера Србије (УСПС).

– Ма циљ тога су предстојећи избори у Београду, а ако се не осете сигурно, вероватно и парламентарни. Да се дају поново неке пензије, за Београђане само, замислите? Ма они су специјалисти да посвађају народ – истиче Михајло Радовић (УСПС).

Српске јавне финансије, оцењује Мијат Лакићевић, нису способне да издрже повећање од 10 одсто, а пита се и где је завршио новац од уштеђених плата и пензија? На реформу, тврди није, јер су највеће трошаџије и даље јавна предузећа.

 

Извор: rs.n1info.com