Издвајамо Србија

ВУЛИН И ШАРЧЕВИЋ ОТКРИВАЈУ: Враћамо цивилну заштиту у школе, вежбе ће имати и ОДРАСЛИ!

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Ђаци ће кроз већ постојеће предмете учити прву помоћ и шта да раде у случају поплаве, земљотреса и пожара! Вежбе из цивилне заштите имаће и сви одрасли који током школовања нису имали сличне предмете

Цивилна заштита ће од следеће школске године поново бити уведена у основне и средње школе, најављују за Информер министри одбране и просвете Александар Вулин и Младен Шарчевић. Они кажу да ће деца кроз већ постојеће предмете учити прву помоћ и како да се снађу у ванредним ситуацијама попут поплаве, земљотреса и пожара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обука за наставнике
Наставници ће бити обучавани да кроз своје предмете ђаке уче о сналажењу у елементарним непогодама
Младен Шарчевић, министар просвете

Поред ђака, лекције из различитих области цивилне заштите мораће да уче и сви пунолетни мушкарци и жене који нису то раније учили током школовања.

И одрасли на учењу

Министар одбране Александар Вулин наводи за Информер да је циљ овог учења да сваки појединац зна шта да ради у случају елементарних непогода и ванредне ситуације.

– Свако од нас треба да зна како у случају неке непогоде да заштити себе и своју породицу. Са министарствима просвете, унутрашњих послова, здравља, локалне самоуправе и Црвеним крстом омогућићемо ђацима кроз школовање, али и свим грађанима, да се обуче и оспособе да пруже прву помоћ у опасним ситуацијама као што су поплава или земљотрес – напомиње Вулин.

Заштити себе и породицу
Свако од нас треба да зна како у случају неке непогоде да заштити себе и своју породицу
Александар Вулин, министар одбране

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је да ће следеће школске године цивилна заштита бити уведена у школе као међупредметна настава и неће се оцењивати.

– То значи да ће наставници бити обучавани да кроз постојеће предмете ђаке уче о елементарним непогодама или о неким другим опасностима због којих можемо бити угрожени. Тако ће, рецимо, наставник географије предавати и о земљотресима, кроз биологију ће учити о првој помоћи и анатомији, а уз физичко васпитање ће се физички припремати. Најпре ће се увести у школски програм ђацима првог и петог разреда основне школе, као и у првој години средње школе – каже Шарчевић за наш лист.

Конкретни примери

Пуковник Миодраг Савић, бивши шеф цивилне заштите у Србији, а сада члан тима министра одбране, који учествује у изради овог предлога, каже да ће деца у зависности од округа учити оно што ће им највише користити.

– Тако ће малишани из оних делова Србије где су честе поплаве учити шта да раде када се излије река, у трусним областима како да се понашају када је земљотрес, док ће деца у Панчеву, рецимо, научити како да поступају током јаких загађења ваздуха. Ђаци ће уз то проћи и курсеве из прве помоћи како би могли да помогну другоме у невољи. Поред деце вежбе из цивилне заштите ће имати и сви одрасли мушкарци и жене у Србији који током школовања нису имали сличне предмете. Они ће бити позивани на кратке вежбе, које ће трајати два дана и на којима ће им све то бити објашњено, а држава ће платити пут и топли оброк – објашњава Савић.

Словенце уче у школама, Мађарима предају војници

Цивилна заштита постоји у већини земаља Европе, а грађани земаља чланица НАТО пакта пролазе чак две врсте вежби.

– Ако погледамо Немачку и све остале чланице НАТО-а, ту цивили пролазе и вежбе које организује држава и оне које организује алијанса. Добар пример је и Мађарска, где деци долазе у школе војници и држе предавања, а потом малишани једном годишње посећују касарне. Велики значај цивилној заштити придају и све земље Балкана, а најбоља ситуација је у Словенији, где деца то уче у школи већ од првог разреда. Што се тиче Хрватске, они се као и Србија убрзано припремају да то уведу – открио нам је пуковник Савић.

 

Извор: А. Ц. – К. П. / Информер