loading...
Србија

Вучић: ЕУ је бацила право под ноге, али да кукамо не можемо

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић рекао је да, после ставова Европске уније о Каталонији и Косову, од ЕУ не очекује ништа, а да се на притиске неће обазирати.

 

– Очекујем да наставе да врше притисак да не шаљем писмо (званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан, јер је Шпанија чланица ЕУ), да наставе притисак да не тражим одговор на писмо, а онда да врше притисак за не знам ни ја шта, то очекујем – рекао је Вучић.

НОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ СТИЖЕ ИЗ РУСИЈЕ: Владимир Путин је послао МИГОВЕ, а сад следи ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Он је навео да се на притиске неће обазирати, јер као председник Србије има дужност да штити отаџбину, своју земљу.

– Због тога сам изабран, а не да ме неко хвали и воли. Ако неко мисли после овога да је то све у реду, да треба да се правимо луди и да гледамо у небо и да кажемо “баш лепо што сте нам то урадили’ – онда нађите неког другог да то ради, изаберите другог председника који ће то да ради, јер ја нећу – нагласио је Вучић.

Он сматра да нема право да се игра са хиљадама квадратних километара наше територије, нити са животима стотина хиљада људи.

– Тешко је очувати независност Србије у одлучивању и као што видите ја смем да гледам у лице и у камеру и да све то кажем свакоме, кажите још кога видите да то сме тако у целој Европи. Можете на прсте једне руке да набројите лидере који смеју то да ураде – нагласио је председник Србије.

У овом тренутку, према његовим речима, тешко је причати о поглављу 12 или 14 или владавини права, када је управо ЕУ право бацила под ноге.

– О ком поглављу или владавини права да причам – данас када је показано да је право стављено под ноге – рекао је Вучић.

“Кад се са тим суочите и будете жртва такве политике, која није заснована на принципима, поставља се питање шта да радите”, рекао је Вучић и закључио:

“Да кукамо не можемо – да плачемо не вреди. Остаје нам да обавимо свој посао и да упознамо цео свет са тим шта се догодило Србији да се никада више никоме не би догодило и да се боримо за своју земљу и свој народ”.

“Подржавамо интегритет Шпаније, али…”

Председник Србије је додао да Београд подржава интегритет Шпаније.

– То је нама изразито пријатељска земља. Шпанија није признала независност Косова, али интересантно је да је ЕК различито реаговала или да је то било уперено против мог народа и државе – да је Косово добило независност чак иако нису одржали никакав референдум, а да Каталонија, која је испунила макар некакву форму, ништа слично не може да добије – рекао је Вучић.

Па се ми Срби понекад питамо, казао је он, зашто смо морали да будемо жртва двоструких аршина и двоструких принципа.

– Али, то је наш однос. Ми ћемо се борити за своју земљу, народ – поручио је Вучић.

Он је рекао да се уопште није бавио београдским изборима, па ни причом да се може десити да уз њих буду расписани и парламентарни.

– Не видим разлог за параламентарне избор. На то да ли ће их бити може да утиче много фактора. Увек могуће да се деси да буде избора – навео је он и додао да сматар да се то овог пута неће догодити.

“Немам појма кад ће избори у Београду”

На питање кад ће избори у Београду, он је одговорио да “нема појма”.

– Тиме се нисам бавио, јер је оно што је ЕК јуче саопштила у вези с референдумом у Каталонији и поређењем с Косовом, толико важно да не може да се бави питањем локалних избора. Али, много се плашим политичких опонената, они су већ победили – иронично је додао он.

У том је смилсу запитао и да ли неко мисли да је важније то како неко замишља да буде градоначелник или заменик градоначелника као што је био раније, “па да могу да краду као што су раније”, или су битније најважније државне теме.

– Да сад причам о онима који су до јуче тражили шарену фонтану, а данас им се не свиђа што свира девет, а не седам мелодија. Ти су већ победили и све је то у реду, али само постоји једна ситница, да се изброје гласачки листићи, па да се види да ли су победили или не – навео је лидер СНС.

ЕУ: Нису двоструки аршини, Косово је јединствен случај

Он је у обраћању новинарима након састанка, упитан да прокоментарше изјаве да се чланови СНС уписују у бирачки списак у Београду и да то говори Саша Јанковић, рекао да се Јанковић ничим не бави сем гласинама и “рекла – казала”.

Навео је и да ће одговор на те изјаве уследити и објаснио да је у годинама када су владали они са којима је Јанковић излазио на изборе много више било разлике између одјављених и пријављених.

 

Извор: Tanjug

loading...