Свет Србија

ДАЧИЋ ОДБРУСИО АМЕРИКАНЦИМА: Ми да окренемо леђа Русији, а ви и даље подржавате Косово?!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је вечерас да једнострано проглашење независности Каталоније за Србију нема никакво правно дејство и указује да постоји сличност са једностраним актом Приштине.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија подржава територијални интегритет, целовист Шпаније и тај акт није у складу са шпанским уставним системом. За разлку од тога како су друге земље реаговале на једнострано проглашење независности Косова, Србија је принципијелна и исто тако не прихвата било какве једностране акте било где у свету, укључујућ и Каталонију. Наша позиција је сасвим јасна, рекао је он након обилска Медиа маркета.

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Напади на Њујорк, Ницу, Париз су осмишљени а ТЕРОРИСТИ САРАЂУЈУ СА…

Казао је да је читао шта је рекао председник ЕК Жан Клод Јункер и нагласио да је запрепашћен тиме каква би „тишина настала када би људи говорили само оно што знају“.

Јункер је говори о неком пристиску Југославије на Словенију и Хрватску, и да зато не мозе да се пореди Југославија и Шпанија и Каталонија. Толико су глупости изрекли свих ових месеци. Чињеница да је на таквој функцији не може да му да за право да је у праву, јер прича неистину, поручио је Дачић.

Сличност између Каталоније и Косова постоји у једној основној ствари, да то је да се ради о једностраном потезу, једностраном проглашењу независности, додао је он.

сти је пут Косова и Каталоније, само је проблем у томе што у овом случају велике силе не подржавају Каталонију, у случају Косова је био другачији интерес. Неће ваљда свет да се заснива на томе да ли вас воле или не воле велике силе, већ мора да се заснива на међународном праву, подвукао је Дачић.

Власт која има овакв опозицију не треба да брине

Први потпредседник Владе и лидер СПС Ивица Дачић оценио је данас, коментаришући расправу опозиције са представницима владе у скупштини, да власт која има овакву опозицију не треба да брине за своју будућност.

Он је, у изјави новинарима, након обиласка Медиа маркета, рекао да је јуче био у парламенту и да је веома разочаран како је то изгледало.

Не само због те врсте агресивности и политичког неваспитања него што се не расправља ни о чему, нема ниједне озбиљне дискусије и просто не знам о чему смо уопште расправљали, казао је Дачић.

Навео је да је у време када је сам био у опозицији расправа била на далеко вишем нивоу него данас.

Дачић: Ми седимо на столици на којој пише Србија

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је вечерас, коментаришући изјаву америчког званичника Брајана Хојта Лија да се не може седети на две столице, да Србија треба води рачуна искључиво о сопственим интересима, као што то раде и други.

„Сигурно да нису САД више заинтересоване за Косово него Србија. Како да окренемо леђа Русији? Не траже од нас да окренемо леђа Русији, него да водимо антируску политику. Ми треба да водимо такву политику, а ко ће онда да заступа наше ставове везано за Косово и Метохију? Од нас се тражи да извршимо самоубиство, да не би било политичког убиства“, каже Дачић.

Сматра и да је Хојт Ји, што му је и лично рекао, превише гледао научно-фантастичне филмове и ‘Рат светова’ Орсона Велса.

Данас се све гледа кроз однос Русије и САД, а та констатација није тачна и Србија нема потребе да се изјашњава да ли седи на столици на којој пише Русија илИ ЕУ, каже Дачић.

„Ми треба да седимо на столици на којој пише Србија и треба да водимо рачуна само о свом интересу, као што свака земља води“, рекао је он.

„Нема никакве дилеме бар што се мене тиче, а убеђен сам и да је то став председника Вучића – да ми гледамо наша посла. Када се слонови туку настрада трава. Ми треба да водимо рачуна о себи“, поручује Дачић.

Изразио је уверење да ће Америка и Русија ићи у правцу помирења, а да је наше да сачувамо интересе Србије.

„Ми у овом тренутку имамо јасну позицију да идемо у ЕУ, али штитимо наше интересе. Није у интересу Србије да иде у ЕУ ако тиме неће одбранити државне и националне интересе“, сматра Дачић.

Није, међутим, наш интерес ни да водимо политику против ЕУ, већ да тражимо да поступно усаглашавамо нашу спољну политику са политиком Уније, додао је шеф дипломатије.

САД, како је подвукао, није чланица ЕУ, а и када питате у Бриселу за Америку не кажу добре ствари, као ни они у Вашингтону о Унији.

Дачић је рекао да га запрепастила бахатост и смелост да неко усред Београда дође и каже тако нешто.

Ми се не изјашњавамо о томе какву ће политику водити САД. Најгоре од свега тога је да то није став САД, већ једног одељења у Стејт департменту. Тај став треба да имамо у виду“, рекао је Дачић, додајући да Србији није циљ да нарушава односе са САД.

ВЕЛЕОБРТ! ТЕЛЕФОН ЈЕ ВЛАДИМИРОВ А НЕ ЈЕЛЕНИН: Свекар паничио јер га је изгубио а у њему пронађени…

„Хоћете да окренемо леђа Русји, а ви да даље подржавате независност КиМ. На кога да се ослањамо? Дођите онда и реците: ‘Ви Срби морате да водите антисрспку политику и признате Косово, не антируску.’ Не знам ко ће то у Србији да прихвати. Можда има и таквих, али сам сигуран да не могу да прођу на изборима, уверен је Дачић.

Сматра и да западне државе неће променити мишљење о Косову, нити поменити историју коју су кројили.

Осврнуо се и на немачку књижевницу румунског порекла Херту Милер и њене изјаве у Београду, рекавши да она то што је рекла није сама спознала, већ је нешто што се тамо учи – да су Срби сами криви.

 

Извор: Tanjug