Србија

ДАЧИЋ: Слоба је једини српски председник сахрањен у свом дворишту – ТРЕБА МУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ!

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије, говори о успесима српске дипломатије, односима с Русијом и САД, али и о СПС, атмосфери у Немањиној, као и о томе ко ће га једног дана наследити у послу и странци

Ових дана српска дипломатија има много разлога за славље, Косово није примљено у Интерпол, одустало је од чланства у Унеску, како то коментаришете?

– Нема ту претераног разлога за славље. Резултати које сте навели су плод темељног и озбиљног рада српске дипломатије, Владе и председника Србије. Лепо је рећи – Србија је победила, али нема опуштања, сигуран сам да ће Пацоли, Тачи и остали следеће године и оне тамо покушати и због тога ми морамо стално да будемо спремни и да одржавамо добре односе са свима.

Loading...

Да ли је тачно да је Приштина одустала од Унеска јер је изгубила многе гласове које је имала прошли пут?

– Наравно да јесте и изгубиће још више. Јер Србија је све цењенија у свету, никога не лаже и штити своје интересе, а то мора да даје резултате. Сетите се само Пацолијевих речи у Њујорку: „Имамо још држава које ће нас подржати“. Где су? Нема их.

Какви су односи Србије са Русијом и САД?

– Усудио бих се да кажем – никад бољи. Москва је одржала реч и послала нам је „мигове“, чиме смо додатно ојачали нашу војску и учврстили Србију као најјачу у региону и неизмерно им хвала на томе. Очекујем да ће након сусрета са Трампом у Њујорку и односи са Вашингтоном кренути узлазном линијом, а као врхунац свега тога била би посета председника САД Београду.

Ипак, односи у региону нису баш задовољавајући, одложена је посета Вучића Загребу?

– Мене и неке моје говоре су многи означили као проблем у односима са Загребом. Шта је требало, да ћутим на њихове провокације? Загребу смета споменик Тепићу, а они у Книну подигли споменик Туђману, који је протерао 250.000 Срба из Крајине, стављају плоче „за дом спремни“, лупају табле са ћириличним натписима, уводе у закон констатацију да су Срби извршили агресију на Хрватску… Зар на то да ћутимо? Ја не могу и нећу.

Хоће ли коалиционе странке које су сада у власти заједно и на једној листи изаћи и на београдске изборе?

– Рекао сам већ да то зависи од процене. Видите, СПС је друга по снази странка у Србији и спреман је и да, уколико то буде део договора са СНС-ом, изађе сам на изборе, са својом листом, али има још времена и сада ће пресудну реч дати истраживачи јавног мњења.

Многи у СПС-у желе да изађете сами, пре свега Милутин Мркоњић?

– Знам и то је нормално. Кажем вам, социјалисти имају довољно јаких и добрих кадрова за све изборе. Стално ме и у странци питају: “Хоћемо ли ићи сами?“. Понављам, не бојимо се да изађемо сами, али пресудно ће бити шта је најбоље за грађане Београда.

Многи су вас напали због изјаве о 5. октобру као превари?

– Шта сам ја ту слагао? Само сам рекао шта је право стање ствари. Ти који су извели 5. октобар су мени помогли да дођем на врх СПС-а, а они су изиграли сав тај народ који су окупили испред Скупштине. Покрали га у пљачкашким приватизацијама, међусобно се тукли око плена, а ко је страдао – само Милошевић и недужни народ.

Да ли мислите да Милошевић треба да добије споменик у Србији?

– Мислим да треба, као и сваки други државник који је задужио овај народ и борио се за њега, а Милошевић то јесте урадио. Мислим да смо једина држава у свету у којој један бивши председник, који је имао општу подршку народа, сахрањен у свом дворишту, испод дрвета. У сваком случају, суд о споменику и њему даће други, ја само кажем шта мислим. Подсетићу да Ненад Богдановић, тадашњи градоначелник Београда, није дао дозволу и сагласност да Милошевић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Извор:Alo.rs
Loading...
loading...
loading...