Издвајамо Русија

Европски суд одобрио узгој ГМО усева, Путин у Русији сковао другачији план и направио ВЕЛИКИ БИЗНИС

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Док Европа бира да јавно подржи генетски модификоване усеве, Русија, која је забранила ГМО 2016. године, повећава своју производњу и извоз органске хране.

Руски председник Владимир Путин је најавио своје планове да направи Русију водећим снабдевачем еколошки чисте и висококвалитетне хране коју су западњачки произвођачи „одавно изгубили“ још 2015. године.

ЕУ суд је пресудио прошле недеље да Италија не сме да забрани узгој ЕУ одобрених модификованих усева.

„ У скорије време се тржиште органске хране дефинитивно проширило у Русији. Индустрија органски произведене хране је вредела 178 милиона долара 2015. године, што је повећање целокупне вредности од 116 милиона долара коју је имала 2010-те“, рекла је економисткиња Ирина Кобута у Регионалној канцеларији за Европу и Централну Азију за организацију хране и пољопривреде Уједињених Нација за РТ.

„Еуромонитор је такође детектовао повећање трошкова на паковану органску храну и напитке у Русији. 2015-те су потрошачи потрошили скоро 12 милиона долара на паковане еколошке намирнице. Русија извози органску пшеницу, просо, лан и дивље узгојене производе – укључујући дивље бобичасто воће, печурке, кедров орах и биље – за многе државе. Русија такође извози органску пшеницу у ЕУ“, додаје она.

2015.године је руски председник Владимир Путин најавио планове да учини земљу водећим снабдевачем здраве, еколошки чисте и квалитетне хране коју су западњачки произвођачи „одавно изгубили“.
Док Русија већ има значајан удео на европском тржишту са око две милијарде, односно 11,8 % целокупног извоза пољопривредних добара, постоје препреке за повећање тог удела, признаје Кобута.

„Главне препреке за повећање извоза агро-прехрамбених добара на ЕУ тржиште су несклад са захтевима о безбедности хране ЕУ, мале тарифне квоте за увоз које ЕУ примењује за пољопривредна добра, инфраструктурни и регулаторни проблеми. У погледу извоза органских произода, у Русији не постоји званични сертификациони систем или сертификациона агенција“, рекла је економисткиња.

Услед недостатка адекватне регулације у Русији, локални произвођачи који су вољни да узгајају органску храну морају да добију званични сертификад д трећег лица, попут САД-а или ЕУ, како би означили своје производе као званично сертификоване као био или органске намирнице и како би их могли извозити ван Русије, како објашњава Кобута.

Предложен „Закон за производњу органских пољопривредних производа и амандмани за правне акте Руске Федерације“ још увек није усвојен. Ситуација се ипак јесте поправила након што је Русија усвојила национални стандард за органске производе.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2017.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031