Свет Србија

ЕРДОГАН: У Београд се улазило кроз Стамбол капију, а у Истанбул кроз Београдску – НАШЕ ВЕЗЕ СУ ДУБОКЕ!

Турска и Србија су две кључне земље на Балкану и њихова сарадња је од суштинске важности за одржавање стабилности, мира и просперитета на Балкану и широм Европе, поручио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

Турска и Србија су две кључне земље на Балкану. Као што је Турска у свом непосредном географском окружењу кључ за мир и стабилност, тако је и Србија на Балкану, који има мултиетничку, мултикултуралну и динамичну структуру, у позицији да отвори пут региону – навео је Ердоган у ауторском тексту за “Политику“ уочи посете Београду.

Стога је, како оцењује, „за одржавање стабилности, мира и просперитета на Балкану и широм Европе, сарадња између Турске и Србије од кључне важности“.

Loading...

– Везе између Турске и Србије су јаке и дубоко укорењене. У својој дугој историји на овим просторима Турци и Срби су заједно живели и заједно егзистирали – навео је Ердоган.

Према његовим речима, и данас се могу видети трагове заједничке историје у језику, архитектури, кухињи, култури и на многим другим пољима,

– Иако немају заједничку границу, Турска и Србија се сматрају комшијама, а тајна је сакривена управо у овим блиским везама – навео је Ердоган.

Каже да је то што се у Београд улазило кроз Стамбол капију, а у Истанбул кроз Београдску, симбол тог комшијског осећаја — и без заједничке границе — који се протеже из прошлости у будућност.

Нема сумње да је, истиче турски председник, сарадња неизбежна и због геополитичког положаја двеју земаља.

Заједничка историја по природи ствари, каже он, са собом носи неке осетљивости и различита схватања, што важи и за Турску и Србију.
– Као земља, ми на те различитости нисмо гледали и не гледамо као на препреке за сарадњу. У складу са заједничким циљевима, покушавамо да се наши билатерални односи наставе кроз конструктиван приступ и искрен дијалог – навео је он.

– Никада ниједна од наших земаља није дозволила да њени индивидуални проблеми наруше међусобно пријатељство и сарадњу. Чак и у најтежим временима придавали смо посебан значај томе да одржимо дијалог и да разумемо једни друге – истиче он.

Према његовим речима, од трговине до туризма, од културе до инвестиција, на многим пољима постигли смо историјске успехе. И данас, првенствено у економији, продубљујемо и проширујемо наше билатералне односе.

Наводи и да обостране посете на високом нивоу, које су учестале у последње време, представљају конкретну манифестацију јаке политичке воље која постоји у обе земље.

– Турска помно и са интересовањем прати економске реформе које Србија успешно спроводи последњих година. Трудимо се, колико је у нашој моћи, да нашим српским пријатељима пружимо подршку у њиховој иницијативи економског развоја – навео је он.

Како каже, темељни прописи између две земље, као што су споразуми о слободној трговини, о укидању виза, о промоцији инвестиција и Уговор о избегавању двоструког опорезивања, пружају правни основ неопходан за развој економских односа.

Несумњиво је да је долазак „Халкабанке“ на српско тржиште 2015. године била једна од прекретница која је повећала интересовање турских бизнисмена за Србију који данас у нашој земљи запошљавају око 8.000 људи, рекао је Ердоган и изразио наду да ће идуће године тај број бити дупло већи.

Обим наше билатералне трговинске размене такође је у успону од 2010. године, а 2016. године достигао је ниво од скоро 790 милиона евра.

– Економски потенцијали две земље знатно су изнад тог нивоа. Као резултат ревизије коју смо направили у Споразуму о слободној трговини, верујем да ћемо ускоро овај број повећати на више од милијарду евра – истакао је он.

Поред трговине и економије, како је додао, напредују и међуљудски односи посебно туристичка размена између две земље.
Према његовим речима, данас је Турска једна од најпосећенијих дестинација за српске туристе, а расте и број турских туриста у Србији.

– С друге стране, регион Санџак је још један мост пријатељства између две земље. То што Влада Србије подстиче Турску да инвестира у Санџаку је за похвалу. Овај приступ српске администрације важан је, како за нашу билатералну сарадњу, тако и за будућност нашег региона – навео је Ердоган

Као и многи региони света, како каже, и Балкан је присиљен да се свакодневно суочава са новим изазовима и проблемима.
Ниједна земља не може сама са тим да се бори, констатује он и додаје да је кључ успеха у превазилажењу тог захтевног процеса јачање међусобне сарадње и солидарности

– Турска и Србија требало би да искористе сва расположива средства и механизме за постизање овог циља. Мислим да је ова посета кључан корак у том правду и веома ми је драго што видим исту вољу код српског руководства – закључио је турски председник.

Извор: Politika.rs/ rs.sputniknews.com
Loading...
loading...
loading...