loading...
Издвајамо Србија

ЕУ: Нису двоструки аршини, Косово је јединствен случај

Брисел — Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић одбацила је наводе да за Каталонију, тачније Шпанију, важе другачији стандарди од оних који су важили за Србију у случају Косова.

Она је истакла да је међународно право универзално, и да га ЕУ “у потпуности поштује”.

Коцијанчић је, поводом јучерашњег става Европске комисије да су случајеви Косова и Каталоније “неупоредиви”, нагласила у изјави за Тањуг да “не постоје доструки снадарди”.

“Косово је суи генерис случај”, рекла је Коцијанчић Тањугу.

“Као што је то потврдио Савет ( Европски савет), Косово је суи генерис случај и као такав се не може упоредити са било којом другом ситуацијом. Двоструких стандарда нема. Међународно право мора бити универзално примењено, а ЕУ га у потпуности поштује”, стоји у писаном одговору Коцијанчић за Тањуг.

Коцијанчић није директно одговорила на питање Тањуга какву “политичку поруку” ЕУ шаље земљама кандидатаима, посебно Србији, ставом да је ”Шпанија држава чланица” те да су због тога “случајеви Косова и Каталоније неупоредиви”.

Она је, наиме, поновила став да Србија и Западни Балкан имају “јасну ЕУ перспективу”, коју су потврдили и Европски савет и председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом говору о Стању уније.

“Очекујемо да поздравимо премијерку Србије Ану Брнабић следеће недеље у Бриселу, када ћемо наставити разговоре о новим корацима на ЕУ путу Србије”, закључила је Коцојанчић.

Порпарол Европске Комисије Маргаритис Схинас јуче је на питаје новинара о различитим приступима ЕУ питању независности Косова и Каталоније одговорио да је “Шпанија земља чланица” и да за њих та два случаја “нису упоредива”.

“Када је признање Косова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је позиција усвојена од стране Савета, а на основу УН декларације и различитих резолуција УН и међународне заједнице. У питању је веома специфичана гео-политичка логика и контекст са специфичним разлозима. За Европску комисију те ситуације нису упоредиве”, поручио је у понедељак портпарол Европске комсије Маргаритис Схинас.

Председник Србије Александар Вучић одговорио је да је овакав став Европске комисије јасан пример двоструких стандарда, а премијерка Ана Брнабић упитала да ли се међународно право промењује само за ЕУ, а да неко друго међународно право важи за треће земље.

Београд је најавио да ће се званично, писмом, обратити Европској комисији овим поводом.

 

Извор: Танјуг

loading...