Издвајамо Свет

ЖУТИ ДОНИ ОБЈАВИО „РАТ“ ИРАНУ И ИЗАЗВАО ХАОС: Од савезника прави непријатеље, ЕВРОПА СЕ ОКРЕЋЕ РУСИЈИ И КИНИ?!

Фото: Јутјуб

Председник САД објавио да ће пооштрити политику према Техерану и повући се из иранског нуклеарног споразума. ЕУ га упозорила да ће је то натерати на савез са Москвом и Пекингом против Америке

Амерички председник Доналд Трамп објавио је у петак да ће САД драстично пооштрити политику према Ирану, земљи коју назива спонзором тероризма. Техеран је то схватио као објаву рата, а европски званичници су најавили окретање леђа САД и склапање савеза са Русијом и Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД зову сатаном
Бела кућа је у петак објавила кључне тачке нове америчке стратегије према Ирану.

– Време је да нам се цео свет придружи у захтевима да иранска влада оконча тежњу ка томе да сеје смрт и разарање – цитиран је Трамп на почетку документа.

Нова подела
Американци нас Европљане стављају у исту позицију са Русијом и Кином против САД
Зигмар Габријел

Наводи се да председник тражи стриктно поштовање нуклеарног споразума из 2015, потписаног између Ирана и шест великих сила – САД, Русије, Кине, Британије, Француске и Немачке. Истакнуто је да ће Трамп пред Конгресом, где је дужан да на сваких 90 дана изнесе извештај у вези са иранским нуклеарним договором, рећи да га Техеран не поштује. То аутоматски значи да ће на Капитолу гласати о томе да се САД повуку из тог споразума.

– Потези Ирана, који покушава да нађе рупе у споразуму, забрињавајуће су. Такво понашање се не може толерисати – наводи се у Трамповом документу.

Осим тога, он је оптужио Иран за дестабилизацију Блиског истока и подршку тероризму.
– Америка ће обновити традиционалне савезе и регионална партнерства у циљу заштите од иранских напада – истакао је Трамп.

ОБУЗДАЈТЕ ТРАМПА! Русија и Кина позивају на уздржаност око Северне Кореје!

Такође, иранског врховног вођу ајатолаха Алија Хаменеија оптужио је да ускраћује основна људска права Иранцима и уз помоћ Иранске револуционарне гарде дестабилизује читаву међународну заједницу.
Кина апеловала на САД да очувају нуклеарни споразум

Кина је у петак пре објаве нове стратегије САД према Ирану апеловала на Трампа да очува нуклеарни споразум.

– Верујемо да је овај споразум важан како би се обезбедио режим неширења нуклеарног наоружања у свету, као и мир и стабилност региона – изјавила је портпаролка министарства спољних послова Кине Хуа Ћуњинг.

– Последњих 28 година Хаманеј и његова гарда шире револуционарну идеологију чији је циљ поткопавање међународног система. Његов највећи непријатељ одувек су биле САД, које он назива сатаном. Иран извози насиље, дестабилизује суседне државе и спонзорише тероризам у иностранству. На унутрашњем плану тлачи свој народ, ускраћује му приступ интернету и намешта изборе – сматра Трамп.

С друге стране, Техеран је нову стратегију америчког председника схватио као објаву рата. Ирански званичници навели су да су сада све опције на столу.

– Који год потез САД да направе, одговорићемо реципрочним мерама. Све долази у обзир – навео је саветник ајатолаха Али Акбар Велајати и истакао да спонзор тероризма није Иран, већ Америка и њени савезници.

Техеран све поштује

Међутим, није само Иран реаговао на Трампову нови стратегију. Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел упозорио је Трампа да повлачењем из нуклеарног споразума с Техераном ризикује нови рат на Блиском истоку и најавио да ће се цела Европа удружити са Русијом и Кином.

– Повлачењем САД из споразума, Иран ће одмах наставити да ради на нуклеарном оружју. То представља ризик за избијање новог рата који Израел већ разматра. Не видим зашто би се неко повлачио из споразума кад Иран поштује своје обавезе, што је потврдила и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) – истакао је Габријел.

Он је додатно упозорио да Америка тим својим потезом аутоматски губи Европу као савезника.
– Својим понашањем и потезима према Ирану Американци нас Европљане стављају у исту позицију са Русијом и Кином против САД – нагласио је Габријел.

Кључне тачке споразума с Ираном
– споразум је после скоро десет година преговора потписан 14. јула 2015. у Бечу између Ирана и шест великих сила – САД, Русије, Кине, Британије, Француске и Немачке. Циљ му је да спречи Иран да направи нуклеарно оружје, у замену за укидање западних санкција
– Иран ће смањити број центрифуга за обогаћивање уранијума са 9.000 на 6.104, али ниједно нуклеарно постројење неће престати са радом
– до 2030. Иран неће обогаћивати уранијум преко нивоа од 3,67 одсто. Залихе ће смањити са 10.000 на 300 килограма
– Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) имаће приступ свим нуклеарним објектима и рудницима уранијума до 2040. године. Имаће приступ производњи центрифуга и складиштима до 2035.
– након што ИАЕА потврди да је Иран испунио све на шта се обавезао, САД и ЕУ ће укинути санкције Техерану. Уколико Иран икад буде прекршио договор, санкције ће поново бити наметнуте
– кад Иран буде испоштовао договор, Савет безбедности УН укинуће све резолуције у вези с нуклеарним програмом, осим оних у вези с ембаргом на увоз оружја. Санкције на увоз оружја остаће на снази до 2020, а забрана куповине ракетне технологије до 2023. Уколико се Техеран не буде придржавао договора, санкције УН биће враћене на снагу.

 

 

Извор: информер.рс