Издвајамо Русија

ЗАПАД ЗАПАЊЕН: Русија испробала најмоћнију нуклеарну ракету на свету СТИЖЕ ДО АМЕРИКЕ (ВИДЕО)

Прошлог месеца је Русија спровела два теста интерконтиненталних балистичких ракета РС-24 Јарс. Ове ракете су лансиране 12. и 20. септембра са Космодрома Плесецк у северозападној Русији до полигона Кура на Камчатки на делеком истоку Русије. Ово оружје може бити лансирано и са земље и са возила.

Први тест је спроведен из силоса који је праћен другим лансирањем исте ракете, али са мобилне платформе. Мобилне интерконтиненталне балистичке ракете су теже да се открију и погоде. То је био први тест мобилне варијанте Јарс ИЦБМ од децембра 2014. године. Растојање између Космодрома Плесецк и полигона Кура на полуострву Камчатка је више од 6.000 километара.

Последње лансирање се поклопило са ратним играма Запад-2017 у Белорусији, које су се завршиле 20. септембра. Тестови лансирања Јарс ИЦБМ су такође дошли када је руска Северна флота спроводила велике вежбе у Барентском мору, укључујући више од 20 ратних бродова и 5.000 људи. Главна сврха лансирања је била потврђивање поузданости ракета исте класе. Тестови су показали успешну модернизацију нуклеарног оружја у Русији.

РС-24 Јарс, које су у служби од 2010. године, биле су на челу руских напора за модернизацију нуклеарних снага. Руски председник Владимир Путин је рекао да ће Јарс износити 72 одсто стратешких ракетних снага до краја 2017. године. Најнапреднија нуклеарна ракета у руском војном арсеналу је дизајнирана да замени застереле Р-36 и УР-100Н које су у употреби скоро 50 година. Јарс је дизајниран за животни век од око 20 година.

Јарс је потпуно нова ракета. Први пут је тестирана пре десет година, а руске снаге су је користиле седам година.

Опремљена са три до шест бојевих глава од 150-250 килотона, РС-24 Јарс може погодити мете и на удаљености од 11.000 километара. Минимални домет: 2.000 км. Брзина је преко 20 Маха (24.500 км/х). Лансирна тежина: 49.600 кг. Навођење је инертно са ГЛОСНАСС глобалним навигационим системом. Прецизност: 150-200 м ЦЕП (Цирцулар Еррор оф Пробабилитy). Посада: 4. Дужина: 20,9 м. Ракета има пречник од 2,0 м за прву фазу, 1,8 за другу фазу, и 1,6 м за трећу фазу. Такође је опремљена са ПБВ (Пост-Боост Вехицле) са укупном дужином од 2,7 м.

Потребно је 7 минута да се припреми за лансирање. Мобилни Јарс може испалити своју ракету са припремљене локације, спацијалне гараже са клизним кровом, или са неприпремљене позиције током распоређивања на пољу. ТЕЛ возило воже напустити своју позицију када се ракета лансира.

Компонента лансера је МЗКТ-79221 16×16 ултра-тешки камион који може да се креће по грубим теренима на температури од -50О до +45О. Јачина мотора YаМз-847: 588 кW. Максимална брзина на путу: 45 км/х. Домет: 500 км. Камион има добру мобилност на терену. ТЕЛ (транспортер ерецтор лаунцхер) возилом управља три члана посаде. Ракета се налази изнад горњег дела камиона.

Странице трупа су обложене великим точковима са неколико осовина којима се може управљати. Током теренског распоређивања, Јарс ТЕЛ су пратила бројна возила за подршку, укључујћи и мобилне командне поставе, сигнална возила, цистерна за гориво, и мноштво других војних возила са војницима како би се осигурала ракета. У случају хитности, ТЕЛ возило може самостално да ради без пратње. Цистерна за гориво је смештена на сличној 16×16 шасији, али носи огроман резервоар за гориво уместо балистичке ракете.

Руско Министарство одбране је саопштило да је њихов најновији ракетни тест био део напора за развој нових технологија за проширење одбрамбених ракета, али нису пружили никакве додатне детаље. Опремљен са најнапреднијим мамцима и контрамерама и са веома великом брзином, Јарс је посебно дизајниран да продре у системе ракетне одбране. Има способност маневрисања током лета и распоређивање активних и пасивних мамаца. Прво лансирање у септембру је тестирало “експерименталне“ бојеве главе.

Руски напори за модернизацију укључују нове ракетне системе, модерне подморнице за балистичке ракете и надограђене стратешке бомбардере. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је 21. фебруара објавио да ће 90 одсто стратешких нуклеарних снага у земљи бити наоружано модерним оружјем до 2020. године.

Русија планира да изведе више од десетине тестова интерконтиненталних балистичких ракета у 2017. години. Тестирали су ИЦБМ Булава са подморнице у јуну, успешно гађајући исти објекат као и у најновијем тесту, који се налази близу пацифичке обале у Кури. Тест њихове РС-28 Сармат супер-тешких термонуклеарнх ракета би требало да се одржи у октобру.

Сви напори се одвијају у складу са руским обавезама под Новим СТАРТ споразумом. Москва мора наставити са модернизацијом свог стратешког нуклеарног арсенала с обзиром на америчке планове нуклеарне модернизације, која би могла закопати постојећи режим контроле наоружања.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс