loading...
Регион Свет

Изетбеговић: Европа не припада само хришћанима, данас би и Исуса изопштили

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је данас да Европа не припада само хришћанима будући да је хришћанство стигло у Европу неколико векова пре ислама са истог места.

Он је на трибини “Бошњаци – европски муслимани између исламофобије и екстремизма” истакао да би исламофобија, која је само део ксенофобије као примитивне мржње према другом и другачијем, чак изопштила и Исуса да данас дође у Европу јер је изгледао као људи који данас долазе из арапских земаља, а његовој мајци Марији би било забрањено да студира на Сорбони јер је била покривена, преноси Фена.

– Kада би из европске културе и идентитета избацили компоненту коју су унели муслимани она не би била какву је данас знамо. Тај допринос се огледа у математици, астрономији, хемији, биологији, филозофији, музици – јер како би џез и рок гитаристи свирали без арапског, муслиманског инструмента гитаре или како би прали руке без сапуна и слично – рекао је Изетбеговић.

Нагласио је да муслимани морају да нађу одговор на исламофобију јер је Европа и њихов континент, али да, нажалост, исламски екстремисти намерно дају материјал за приказивање муслимана као терориста јер је Исламској држави циљ да изазове рат између муслимана и остатка света, али они су апсолутна мањина у исламском свету и тиха већина треба да нађе одговор.

 

Извор: Vestionline, Tanjug

loading...