Издвајамо Свет

МЕРКЕЛОВА У ШОКУ: Баварска жели отцепљење од Немачке

Да ли заиста мислите да ће и Каталонци и Баскијци у Шпанији, или Корзиканци у Француској вечно трпети да им нека тамо влада из Брисела „кроји капу“ и узима новац? Или замислите још на пример да се на челу те неке бриселске владе нађе Немац? Па то би разбило Европу!

Немачка има своје еквиваленте Каталонији — у крајњој линији макар у економском смислу. Али колико је вероватан каталонски сценарио?

Лига шампиона у независности: Бајерн држи песнице Барси

„Схоулд И стаy ор схоулд И го?“ (Да ли да одем или да останем) — тај стих из хита панк групе „Клеш“ отелотворава питање које је било постављено на референдуму прошле недеље у Каталонији:

„Остати или отићи?“

Деведесет одсто Каталонаца је гласало за отцепљење од Шпаније. Влада Шпаније не признаје резултате гласања. Да ли може да дође до одржавања сличног референдума у Немачкој?

Каталонија је најјачи шпански регион на економском плану, који је током 2016. године произвео једну петину укупног БДП-а. Онда не чуди зашто Влада Шпаније не признаје резултате референдума.

Нешто попут шпанске Каталоније, у Немачкој је то покрајина Северна Рајна-Вестфалија, макар ако је судити по економским параметрима. Прошле године је тај регион, ограничен рекама Руром и Рајном и облашћу Источном Вестфалијом, произвео 670 милијарди евра у робама и услугама и то је петина укупног немачког БДП-а. Разлика је, међутим, у томе што Северна Рајна-Вестфалија нема намеру да се отцепљује.

Са друге стране, ситуација у Баварској, другој покрајини по економском потенцијалу је потпуно другачија (БДП је 2016. године износио 576 милијарди евра). У Баварској постоји политичка партија која се константно залаже за независност покрајине чији је пун назив Слободна Држава Баварска. Не чуди што је назив те странке која се залаже за независност крајње једноставан: Баварска партија.

Референдум у Каталонији — „сценарио за Баварску“

Представник Баварске партије Флоријан Вебер је пажљиво пратио референдум у Каталонији. У интервјуу за Спутњик, овај 53-годишњи политичар је рекао да су акције полиције биле потпуно неадекватне.

У вези са тим, он је поменуо Завршни акт ОЕБС-а из Хелсинкија, који су потписале и Шпанија и Немачка.

„Још седамдесетих година прошлог века у том акту је било документовано право народа на самоопредељење. То да су Каталонци, баш као и Баварци, други, одвојени народ, у то апсолутно нико не сумња и не доводи у питање. И самим тим они имају право на самоопредељење. Поступци шпанских власти који су према каталонским бирачима грубо применили силу су крајње недемократски и неприхватљиви“, говори Вебер.

Баварски политичар додаје да он са својим присталицама пажљиво прати ситуацију у Шпанији:

„Када Каталонија постане самостална, то ће бити образац по којем ће се и код нас одвијати овај процес.“

Према последњој анкети, 32 одсто Бавараца се залаже за самосталност покрајине, а пре свега пар година тек 21 одсто је желео отцепљење. Зато се Вебер нада да ће убрзо имати неопходну већину.

Одвајали од Србије Косово па променили Устав да и сами не би добили Косово

Ипак, и ако би Баварска партија успела да придобије већину, они тешко да могу да покрену референдум, јер Устав Савезне Републике Немачке забрањује Баварској да се отцепи. Такву одлуку је усвојио Федерални уставни суд почетком текуће године. У образложењу се говори да је у Уставу јасно указано да сепаратистичким тенденцијама одређених покрајина нема места и да такве аспирације угрожавају уставни поредак.

„Центар нам узима све више права и намеће своја, што у области културе, што у школовању, што у финансијској политици. То није исправан пут“, каже Вебер

Он додаје да је слична ситуација и у остатку ЕУ и сматра да се мир у Европи може одржати само ако државе својим субјектима дају право на самоопредељење.

„Да ли заиста мислите да ће и Каталонци и Баскијци у Шпанији, или Корзиканци у Француској вечно трпети да им нека тамо влада из Брисела ’кроји капу‘ и узима новац? Или замислите још на пример да се на челу те неке бриселске владе нађе Немац? Па то би разбило Европу!“

Вратимо се на музичку групу „Клеш“ коју поменусмо на почетку текста. На крају њиховог хита „Схоулд И стаy ор схоулд И го?“ (Да ли да одем или да останем) се каже: „Ако одем биће невоље, а ако останем биће је дупло више („Иф И го тхере wилл бе троубле анд иф И стаy ит wилл бе доубле“). Баварци на то кажу: „Видећемо“.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com