Издвајамо Свет

НАКОН УРАГАНА АМЕРИЦИ ПРЕТИ НОВА КАТАСТРОФА: После разорног земљотреса у Мексику, на реду је Калифорнија, ево зашто…

Калифорнија би се могла суочити са великим земљотресом, јер научник упозорава да би потенцијално катастрофалан расед Сан Андреас могао пући након смртоносних потреса у Мексику.

У данима након снажног земљтореса у Мексико Ситију магнитуде 7,1 који је убио више од 200 људи, Калифорнија је такође била погођена са неколико мањих потреса – са најмоћнијим регистрованим на 3,2.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испод Калифорније се пацифичке и северноамеричке тектонске плоче крећу према северу – иако се пацифичка креће брже, што доводи до стварања напетости.

Моћан земљотрес 1857. године је ослободио неки од ових притисака, али је потребно да још много буде отпуштено, а Роберт Грејвс, истраживачки геофизичар у Америчком геолошком истраживању (УСГС), сугерише да би Велики земљотрес могао каснити десет година.

Он је за Раw Сторy рекао: “Расед Сан Андреас у јужној Калифорнији је последњи велики земљотрес имао 1857. године (магнитуде 7,9).“

“Студије које су датирале од пре великих сметњи дуж раседа показују да је у протеклих 1.000-2.000 година било око 10 великих земљотреса… просечно време између ових потреса је било око 100-150 година.“

Иако Мексико Сити и Калифорнија нису на истим линијама раседа, Метју Блакет, виши предавач физичке географије и природних опасности на Универзитету Ковентри, каже да је то сличан систем и да може бити знак ствари које долазе.

Он је рекао: “То је другачији систем.“

“Али систем који узрокује ове потресе у Мексику је у великој мери сличан ономе што се дешава у Калифорнији.“

Међутим, Џон Белини, још један геофизичар у УСГС, умирио је страхове и рекао да нису сви мањи потреси знак да долази Велики.

Он је рекао: “Изгледа као нормална активност; они су свуда.“

“Не можемо предвидети или прогнозирати земљотресе.“

“Понекад пре великог земљотреса ћете имати мали предстојећи потрес или два, али не знамо да су то ти потеси све док се не догоди велики потрес.“

Калифорнија је уздрмана са 28 потреса у само 24 сата у недељу, што је изазвало страхове да “велики“ вреба у америчкој држави.

А сада стручњаци упозоравају да се шанса за земљотрес магнитуте 8, или већи, да удари у наредних 30 година дупло повећала од 2008. године.

Потенцијални земљотрес би оштетио водовод у граду и требало би до шест месеци да се то поправи.

Специјални сеизмични саветник градоначелника у Лос Анђелесу, др Луси Џонс, је рекла: “За такво оштећење нашег водоводног система би било потребно и до 6 месеци да се вода врати у наше домове.“

 

Извор: Webtribune.rs