Издвајамо Србија

НЕ МОЖЕ МУ НИКО НИШТА, ЧАК НИ МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ МОГАО: Ово је најмоћнији човек у Србији

Благоје Спасковски, директор РТБ „Бор“, који већ 40 година (с прекидима) ради у овом руднику, из ког је нестало пет тона злата, моћнији је од сваке владајуће гарнитуре у Србији јер му ниједна власт већ деценијама не може ништа!

У ексклузивном разговору за Курир, високи политички функционер, који је инсистирао на анонимности, каже да Спасковском својевремено ништа није могао ни Слободан Милошевић, па је веома тешко да га и актуелна власт натера да одговара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви знају колике су размере пљачке у РТБ „Бор“. Па недостаје пет тона злата! Полиција већ извесно време прати дешавања у овом руднику. Да злато недостаје, приказано је и у годишњим извештајима који иду на увид управи, али у много мањем обиму него што то реално јесте. Процењује се да је због ове пљачке рудник, а самим тим и држава, оштећен за око 150 милиона евра – каже наш извор и додаје:

– И поред огромне пљачке којој је изложена државна каса, Спасковском не може, изгледа, нико ништа. Па и Слободан Милошевић, у чије време је Спасковски радио у РТБ „Бор“, знао је шта он ради у тадашњем гиганту, али није могао да га склони. Шта онда ми да радимо?

Саговорник Курира још додаје да је Спасковски енормно увећао своју имовину.

– Спасковски има најмање 15, а према неким информацијама и 17 станова у Лондону. Зато често и борави тамо. Како је то купио? Па просечан грађанин треба да ради два живота да би могао себи да приушти једну некретнину у Лондону – каже наш извор.

Подсетимо, Курир је објавио серију текстова о пљачки у РТБ „Бор“. Тај рудник је очерупан за милионе евра и задужен за најмање 1,3 милијарде евра. Најзаслужнији за хаос у овом државном гиганту јесте управо Спасковски, који је готово четири деценије у компанији и последњих девет година на месту директора наставља да гура предузеће у суноврат.

Сачувао је фотељу и након последње у низу афера, назване „златни муљ“, која је обелодањена кад је Курир објавио да полиција већ годину дана истражује њега и пословање РТБ, одакле је вишегодишњим пљачкањем, како је процењено, изнето пет тона злата, због чега је држава оштећена за 150 милиона евра. Експерти погона Златара у РТБ „Бор“ уочили су у годишњим извештајима за 2015. да фали 300, а 2016. чак 500 килограма чистог злата.

У РТБ је, под руководством Спасковског, у две године (2014. и 2015) направљен губитак од чак 250 милиона евра, предузеће је прошле године потрошило струје за 4,4 милијарде динара, а платило тек 650.000, или око 0,01 одсто дуга. Како је Курир писао, у градњи топионице уочен је пропуст јер је инвестиција, уместо да износи пројектованих 175 милиона евра, нарасла на 300-400 милиона.

Рибање
ВУЧИЋ ГА ЗВАО ДА СЕ ВРАТИ ИЗ ЛОНДОНА

Спасковски је, иначе, крајем октобра 2016. морао да прекине, како је тада наведено, службени боравак у Лондону јер је хитно позван да се јави у кабинет Вучића, тадашњег премијера. Вучић је тада, како је објављено, утврдио да су пословни подаци РТБ у неким сегментима фризирани, због чега је тражио да му се под хитно доставе прави. Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић је половином јула, при повратку из САД, организовао састанак с локалним страначким функционерима, на ком је, како су тада пренели поједини медији, оштро критиковао управо Спасковског.

Прелетач
КО ЈЕ БЛАГОЈЕ СПАСКОВСКИ

37 година ради у РТБ „Бор“ и добар део стажа је на директорској позицији
1972. запослио се у РТБ
1990. постао генерални директор, а 2000. прешао у предузеће „Ортосистем“ из Београда
2008. вратио се на чело РТБ
1990. година истакнути члан СПС и близак сарадник Николе Шаиновића
2010. предводио листу УРС
2013. прешао у СНС

 

Извор: Курир.рс

БОНУС ВИДЕО