Србија

ОВАКО ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА ЂУРЂЕВДАН: После овога је више нећете певати исто!

Чувена песма “Ђурђевдан” настала је у “возу смрти”, који је путовао из Сарајева за Јасеновац, сведочи професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био у злогласном концентрационом логору 1942. године…

 

Кад су гладни и жедни Срби, који су на Ђурђевдан у вагонима транспортовани за злогласни логор, почели да запомажу, један Сарајлија је први пут запевао: “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени…” Како каже овај историчар, Србе су 1942. на Ђурђевдан затворили у сточне вагоне и, по наређењу НДХ, полиција их је повела на “ђурђевдански уранак”. Према његовим речима, на путу према казамату заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвесности.

ХАОС У КАТАЛОНИЈИ – СТРАВИЧНИ СНИМЦИ ПОТРЕСЛИ ЕВРОПУ: Полиција туче кога стигне па и ватрогасце, око 500 повређених

У општем хаосу, један од њих, за кога се тврди да је био члан сарајевске “Слоге”, из поноса и пркоса, први пут је запевао “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!”. Усташе су због песме “Ђурђевдан” затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору, збијени једни до других. Од 3.000, колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло 2.000 душа, а њих две стотине је на крају рата преживело тортуру. Касније је песму надоградио Горан Бреговић, а најпознатија је у извођењу “Бијелог Дугмета”. Такође, ова песма је незванична химна навијача Црвене звезде, као и слава кошаркашког клуба Црвена звезда.

СВЕТИ МУЧЕНИК ЈАСЕНОВАЧКИ ВУКАШИН, прича:

Вукашин Мандрапа је старац кога су убиле усташе у Јасеновцу 1943. године.
Усташе су Вукашина довеле у Јасеновац током Другог светског рата. Након неколико дана мучења, усташа пред кога су га довели му је понудио живот ако ускликне: „Живио Анте Павелић“, на шта му је Вукашин мирно одговорио: „Само ти, синко, ради свој посао“.

За казну, усташа му је одрезао ухо, и поновио захтев, али Вукашин је опет одговорио: „Само ти, синко, ради свој посао“. Усташа му је одрезао и друго ухо, потом нос и унаказио лице сваки пут са истим захтевом, али Вукашин је увек понављао: „Само ти, синко, ради свој посао“. У житију Светог мученика Вукашина спомиње се да је усташа који га је убио убрзо затим полудео. На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1998. године, Вукашин је, као исповедник, унет у Именослов Српске православне цркве.

С ким СРБИ деле највише ГЕНЕТСКОГ МАТЕРИЈАЛА: Нису Турци, свеједно одговор ће вас МАЛО РАЗОЧАРАТИ

ИСТИНИТ део који ћете после читања памтити!

Ово је истинито. Старац Вукасин је прогласен за светца! Док га је један од усташа мучио, убадао ножем, вукао за уши и захтевао да узвикне ЗИВЕО АНТЕ ПАВЕЛИЦ како би прекинуо са мучењем, старац је одговорио САМО ТИ СИНКО РАДИ СВОЈ ПОСАО!

 

Фото: Pixabay.com

Извор: BKTVNews/Telegraf.rs