Регион Србија

ПАПА У ЗАГРЕБУ ПРОГЛАШАВА УСТАШУ СТЕПИНЦА ЗА СВЕЦА?! Хрватски премијер из посете Ватикану ДОНЕО СТРАШНУ ВЕСТ!

Фото: Јутјуб

Андреј Пленковић каже да ће папа Фрања ускоро посетити Хрватску и том приликом канонизовати Алојзија Степинца! Ствари иду у правом смеру, каже Пленковић

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања могао би ускоро да дође у званичну посету Хрватској и том приликом у Загребу званично прогласи усташког викара Алојзија Степинца за свеца!?!

Ову шокантну информацију јавности је саопштио хрватски премијер Андреј Пленковић после пријема у Ватикану, на ком је с папом разговарао и о канонизацији осуђеног ратног злочинца, који је активно подржавао геноцид над Србима у НДХ.

Пленковић је пренео да „ствари иду у правом смеру“ и да се ближи доношење коначне одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Искористио сам прилику да светог оца позовем у Хрватску. То би пуно значило хрватском народу, свима који га цене и поштују. Мој је утисак да ће се посета догодити, на њему је да одабере најпримеренији тренутак. Разговарали смо и о канонизацији кардинала Степинца и чини ми се да тај процес иде добро, у правом смеру. Волео бих када би та посета папе, која ће се догодити, била и у том контексту… – изјавио је Пленковић и додао да му је папа пренео да је задовољан радом Мешовите православно-католичке комисије која је у јулу завршила свој рад на анализи Степинчевог лика и дела:

Колико сам ја стекао утисак, упознат је са садржајем рада комисије и очекујем да управо на трагу онога што је видео, што иначе мисли о кардиналу Степинцу, идемо у смеру доношења коначних одлука.

И док нико од српских званичника није јуче коментарисао ове вести из Загреба, Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да је симптоматично да у Ватикан на састанак са папом у свега неколико дана иду и председник лажне државе Косово Хашим Тачи и хрватски премијер Андреј Пленковић, односно политичари који воде отворено антисрпску политику.

– То је заиста чудно. Због тога, али и због искуства које Србија има са Ватиканом и Хрватском, можемо да очекујемо само најгори сценарио, који није утемељен ни на праву, ни на правди, ни на истини… – истиче Деђански.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да Пленковић на овај начин сакупља политичке поене, али и упозорава да је канонизација и проглашење Степинца светим готова ствар.

Степинац већ има статус блаженог и само је питање времена када ће бити канонизован. То може да буде за годину, две или двадесет година, али сигурно ће се десити… – наглашава Ђеновић, додајући да је и раније било спорних предлога за канонизацију и да је Света столица увек чекала прави тренутак.
Пленковићева изјава је политичка. Види се да му је папа дипломатски одговорио да све у вези са Степинцем иде својим током и да није помињао никакве датуме. Ватиканска дипломатија је комплексна, висока и закулисна. Много тога у овом случају зависи од односа са Руском православном црквом – закључује Ђеновић.
Извор: Informer.rs