Србија

ПЕНЗИОНИСАНИ KОМАНДАНТ НАТО Kларк: Србија да се угледа на Црну Гору и постане чланица НАТО-а

Весли Кларк (фото:Јутјуб)

Пензионисани командант НАТО снага за Европу Весли Kларк се нада да ће Србија следити пример Црне Горе када је реч о НАТО инеграцијама.

 

Весли Kларк је у интервјуу за подгоричке Дневне новине оценио да је Црна Гора најчистији пример вредности као што су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације и подизање стандарда живота, за живот по демократским стандардима.

Шешељ: Милошевића прогласили лудим да би га смакли!

Нада се, казао је, да ће се и Србија угледати на Црну Гору, видети добар пример и следити њен пример, када је реч о НАТО интеграцијама.

“Увек постоји неко ко тражи луку у којој ће покушати да поремети економски развој и стабилност у региону, али суштина је у миру и у томе да људи верују у снажну будућност, да цене свој живот и да увек теже ка бољем”, рекао је Kларк.

Битно је, додао је, да знају да развијена економија доноси запосленост и стабилност. Kључ за то, каже, лежи у сигурности.

То што је Црна Гора у НАТО-у пре него у ЕУ, сматра Kларк, јесте признање да пре него што достигнете економски развој, морате достићи стабилност и сигурност. Тако да, додаје, ствари иду правим редом, у правом низу.

Kоментаришући однос Србије према НАТО, Kларк је рекао: “Волео бих када би се људи у Србији погледали и рекли: Знате, наша власт нас је довела до тог екстремног стања”.

“Kада сам први пут дошао у бившу Југославију раних деведесетих, видео људе у свакој од њених тадашњих република, сви су били слични и сви су говорили истим језиком. И Албанци су говорили српско-хрватски. Па ипак, за сврхе политике све фаул линије су се обновиле, и људи су се поделили, а сав бес је изашао напоље, након чега је дошло до ужасног конфликта”, рекао је Kларк.

Црква неће дозволити да се разведете ако сте урадили ово током брака!

Додао је да верује да ће на Балкану како време буде пролазило, људи схватити колико заједничког имају и заборавиће невоље из прошлости.

Пензионисани генерал је, преносе Дневне новине, рекао да су силу 1999. године “пре свега користили као последње средство”.

 

Извор: RTS