Издвајамо Свет

ПЛАТА ОД 1.600 ДО 2.000 ЕВРА, ПЛУС СМЕШТАЈ: У овом чаробном пределу траже 30.000 радника са Балкана

Радна снага с Јадрана сели се у Алпе. Туристичка је сезона при крају а куваре, конобаре, спремачице… већ траже Аустријанци да би их запослили на скијалиштима.

Потребно им је, процењује се, око 30.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Потражња за радницима ових профила јако је велика. Расписани су конкурси за професионалце – квалификоване куваре, физиотерапеуте, масере, козметичарке, а што се тиче конобара и спремачица, ту докази о стручној спреми немају пресудну улогу, али свакако треба барем познавати немачки језик – каже Александара Бертелт из компаније „Еуро Цареер“ из Пуле, преко које ће радници и ове године трбухом за крухом у планине.

Највише је потражње за радном снагом у Салзбургу, Тиролу и Ворарлбергу, а мање у Корушкој или јужном делу Штајерске, где гости долазе због језера, а не ради скијања па се тамо главна туристичка сезона одвија лети. Интересантно је да се потреба за радницима у туризму у Аустрији зими и лети изједначила, што је тренд последњих година. Ради се шест дана у недељи, 54 сата, а слободан дан послодавци дају радницима по договору.

Плата од 1.600 до 2.000 евра

Висина плата зависи од многочега: од искуства радника и категорији објекта, јер није исто је ли у питању луксузни хотел или смештај с три звездице, и на крају – најважније је о којој се позицији и нивоу одговорности ради – помоћном кувару или неком ко је један од главних или његових заменика у кухињи.

Ипак, неки је просек од 1.600 евра до 2.000 евра, с тим да су радницима осигурани храна и смештај, а њихов ангажман траје шест месеци од првог новембра до краја априла, каже Бертелт.

Познавање немачког језика до нивоа Б1 важно је за оне који више комуницирају с гостима – на примере, за конобаре – други кандидати могу говорити језик до мере да им је то довољно да се снађу у комуникацији.

“Конобари могу јако добро да зараде и од бакшиша. У принципу, људи оду горе шест месеци, добро зараде, а мало потроше јер су им храна и смештај осигурани, а како раде шест дана недељно, заправо немају ни времена потрошити оно што су добили. Многи то искористе да науче или унапреде знање језика и стекну додатна знања, вештине, што ће им послужити у тражењу неког бољег посла”, каже Бертелт.

Важно је напоменути да кандидати који добију посао преко агенција за запошљавање, то не плаћају, него то, у складу са законом, чине послодавци који имају уговоре с агенцијама.

 

Извор: Slobodna dalmacija