Издвајамо Свет

ПОЧИЊЕ ХАОС У ЕУ: После Каталоније и Венето спрема свој референдум 22. октобра

У контексту референдума у Каталонији, 1. октобра је у Верони одржана манифестација у оквиру припреме за изјашњавање о аутономији, које је планирано за 22. октобар, а које локално становништво сматра историјским догађајем.

Током овог догађаја се на стадиону Бентегоди вијорила огромна застава дужне 28 метара са симболом региона Венето и његовим заштитником Светим Марком. Спутњик је ступио у контакт са организаторима ове манифестације желећи да чује који су их разлози мотивисали на ову акцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Секретар регионалног одељења партије Лига севера Паоло Патерностер нам је објаснио који је главни циљ овог догађаја:

„Ово је историјски тренутак пред одржавање референдума о будућности региона Венето, да позовемо суграђане да се изјасне у корист аутономије. Наш плебисцит ће имати стварну законодавну снагу. Бирачка места ће бити махом по школама. Имаћемо уредно и званично штампане изборне листиће. Ми смо оптимисти и рачунамо да ће одзив оних који ће рећи ’да‘ бити велики. А онда ће наш губернатор предузети кораке у следећој фази битке у Риму, како бисмо и званично добили сва овлашћења, али и онај део финансија који нам престоница сваке године у виду пореза одузима“.

Председник комитета „За независни Венето“ Палмарино Цокатели је објаснио значај датума на који ће бити одржан референдум:

„Датум има симболичан значај. На овај датум се 22. октобра 1866. године одржао плебисцит о припајању Венета Италији. Сто педесет и једну годину касније ми ћемо одржати ново, и за разлику од претходног — тајно изјашњавање, и надамо се да ћемо вратити независност Републици Венето“.

Цокатели додаје да свакако постоје одређене паралеле са референдумом одржаним у Каталонији, јер је заједнички циљ да се поврати независност коју су својевремено одузеле централне власти. Овај циљ је, према Цокателијевим речима, посебно важан данас, када је владина политика у односу на масовни долазак имиграната довела до порасти сиромаштва и криминала. „Централне власти, глуве за захтеве региона, доводе само до опште деградације“, каже саговорник Спутњика, додајући да је становништву већ доста таквог живота.

Матео Григоли, један од организатора ове иницијативе, а уз то и координатор асоцијације „Raixe venete“ (Корени Венета), објаснио је значење саме заставе.

„Одржали смо ову манифестацију на стадиону под заставом која на себи симболе области Венето и њеног заштитника Светог Марка. Та застава уједињује, она одражава наш идентитет, нашу културу и јединство народа“, истиче Григоли.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com