Издвајамо Србија

ПРВО СМО МУ ПОПРАВИЛИ БАЗЕН, А САДА… Уместо исељења, Томислав Николић добиће милионско реновирање виле на Дедињу

Уместо да се из председничке резиденције исели јер на то више нема право, Томиславу Николићу ће се вила у Ужичкој 23, у којој и даље живи, реновирати, и то од пара грађана Србије, сазнаје „Блиц“.

Да је то тако, потврђује тендер који је 23. септембра расписала Управа за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО), којим се тражи понуђач који ће санирати кровни покривач, подконструкцију и унутрашњост помоћног објекта у овом комплексу где и даље борави породица Николић. Другим речима, вила се уређује за зиму да не би случајно прокишњавала и нарушила комодитет и здравље бившег председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све то урадиће се од пара из буџета који пуне грађани Србије, а за ово реновирање предвиђено је да се потроши око три милиона динара. Износ можда није велики, али је велика брука да бивши председник и даље користи привилегије бесплатног становања, иако поседује луксузни стан од 158 квадрата на Новом Београду, који је платио чак 590.000 евра. Пре овог реновирања, о трошку државе су му обезбеђени услови исправне воде у унутрашњем и спољњем базену, које ова резиденција поседује, да би се бивши председник, његова супруга Драгица, али и ташта Милка, која са њима живи, купали у бактериолошки исправној води. За испитивање воде у којој се купају већ је плаћено 378.000 динара, што јасно указује на то да екс-председник нема намеру да се скоро исели у своје некретнине, које нису мале. Да је то тако, показује и повлачење планираног тендера за куповину кутија за пресељење председника у вредности од 550.000 динара, који је по плану јавних набавки за 2017. годину био дефинисан. Извор “Блица” из Немањине 11 тврди да све активности око уређења виле у Ужичкој 23 указују на то да се Николићу осладио живот на Дедињу и да нема намеру да га се одрекне.

– Ове године ће за разноразне радове на овој вили бити потрошено око седам милиона динара. Али треба да се зна да су то занемарљиви трошкови у односу на оне месечне који су неопходни за функционисање и одржавање виле од 800 квадрата. Процењује се да Николићима грађани Србије месечно издвоје око 5.000 евра, и то на име електричне и топлотне енергије, обезбеђења и одржавања објекта, особља које је ангажовано да им помаже и на име још много других благодети које становање у председничкој резиденцији има. Другим речима, поред ових трошкова око реновирања виле без икаквих законских основа, Николићи живе на грбачи сиромашних грађана Србије – објашњава наш саговорник.

Он додаје да Николићима наруку иду и непрецизности закона јер ниједним правним актом није прецизирано до када треба да се иселе из резиденцијалног објекта.

– Ова вила намењена је за председника Републике, па је нелогично што бивши председник тамо живи и по истеку мандата. Нејасно је по ком основу Николић остварује право да борави у председничкој резиденцији јер Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије одређује вилу у Ужичкој 23 искључиво као “резиденцију председника Републике”, без могућности да неки други орган или лице затражи ту вилу на коришћење. Не зна се зашто Влада Србије не покреће ово питање за његово исељење, али шушка се да је управо останак у овој вили и по завршетку мандата био Николићев услов Вучићу да не би поново ушао у председничку трку. Тако те његове незаконите прохтеве плаћају грађани Србије – каже наш извор из Немањине 11.

Томислав Николић се није јављао на телефон да нама и читаоцима „Блица“ објасни да ли се по његовом захтеву реновира кров у вили у којој борави, али и да нам каже по ком основу борави у председничкој вили иако му је функција давно истекла.

Ниједан председник није остао у државној резиденцији

Пре Томислава Николића, председник Србије био је Борис Тадић који је током два мандата живео у непосредној близини виле у којој је сада Николић, односно у Лацковићевој улици, а иселио се са те адресе одмах по престанку функције. И председник пре њега, Милан Милутиновић, није потраживао права на резиденцију од државе, али је зато Слободан Милошевић откупио вилу у Толстојевој 33 на Дедињу за смешних 2.000 немачких марака.

Санација крова, изолација…

Из Управе за заједничке послове републичких органа су потврђена сазнања „Блица“, али нам није речено колика је процењена вредност инвестиције.

– Расписана је набавка за извођење радова на санацији кровног покривача, подконструкције и унутрашњости помоћног објекта. Наведени радови подразумевају санацију дела кровне конструкције, изолацију фасаде и замену олука. Унутрашњи радови подразумевају молерско-фарбарске радове на санацији оштећења од прокишњавања. Напомињемо да се ради о помоћном објекту, а не о главној вили у Ужичкој бр 23. До краја текуће године нису планирани други радови на овом објекту – кажу из УЗЗПРО.

 

Извор: Слађана Вукашиновић / Блиц.рс